Miks autos süda pahaks läheb?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Perearst Külvi Petersoni sõnul on oksendamise põhjus autos suhteliselt sarnane selle põhjusega laevaga sõidul: see on inimese tasakaaluelund sisekõrvas, mis on vahel rohkem, vahel vähem tundlik lainetavale liikumisele, samuti kiirendustele, tasapinna muutustele üles-alla.

Perearsti sõnul söödetakse väikelapsel pahatihti enne reisi kõht täis või antakse palju juua, mis siis harjumatul «kiigutamisel» iivelduse ja oksendamisega lõppevad, samuti on näiteks kooliekskursioonidel lastele kaasa pakitud maiustused ja gaseeritud joogid ärritavamad kui tavaline kerge toit, kirjutab ajakiri Autoleht.

Iivelduse vastu aitavad spetsiaalsed reisitabletid, mis on apteegis käsimüügis olemas; kindlasti peaks perearsti sõnul olema autosalongis värske õhk ja halvasti võivad mõjuda näiteks lõhnakuused.

Vahel piisab autos esmaabiks, kui anda hädalisele mõni lonks gaasita vett juua, kasu võib olla ka nätsu närimisest või piparmündikommi suus hoidmisest.

Iivelduse võib esile kutsuda ka ülemäära pruugitud kangem kraam, nii et purjus inimest ei tasu Petersoni sõnul oma auto peale üldse võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles