Mesi aitab sinuiiti ravida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi aitab sinuiiti ravida
Mesi aitab sinuiiti ravida Foto: SCANPIX

Kanada Ottawa ülikooli teadlaste sõnul aitab mesi ninakõrvalkoobaste põletikku ehk sinuiiti ravida.

Teadlaste kinnitusel hävitab mesi seda haigust tekitavaid baktereid, kirjutab China Daily.

Uurijad kasutasid mett sinuiidi bakteritega nakatatud organismide ravis. Leiti, et mesi tappis haigusttekitavaid baktereid tõhusamalt kui antibiootikumid.

«Mesi takistab bakterite paljunemist. Varasemad uuringud on näidanud, et mesi hävitab ka nahahaavades olevaid baktereid. Selle tõttu arvasime, et mesi võib aidata ka põskkoopapõletiku puhul,» selgitas uurija Ian Paul.

Uurijate sõnul saab jahedal aastaajal ennetada külmetushaigusi sellega, kui iga päev natukene mett süüa.

Teadlased jätkasid, et sinuiidi raviks sobivad igasugused meed, kuid kõige paremini ravisid seda haigust puhtad orgaanilised meed.

Inimese nina koosneb ninaõõnest ja ninakõrvalkoobastest. Ninaõõs on ühenduses nina ümbritsevate, normaalselt õhuga täidetud ruumide ahk ninakõrvalkoobastega. Suurimad neist on põskede piirkonnas asuvad põskkoopad ja otsmiku piirkonnas asuvad otsmikukoopad. 

Kõige sagedamini muutub põletik krooniliseks põskkoobastes, kuna seal esineb kõige rohkem ägedaid põletikke.

Sinuiiti põhjustab bakter, mis võib juba algselt asuda ninakõrvalkoopas või levida sinna ninast, hammastest. Siinustesse koguneb mäda ja lima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles