Uuring: beebil nutta laskmine ei tee talle halba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: Sille Annuk

Värskest uuringust selgus, et käitumuslikud uinumistehnikad nagu beebi teatud ajaks nutma jätmine, ei tee neile halba.

Suur osa vanematest tahab instinktiivselt joosta kohe lapse juurde, kui ta nutab, aga uued uuringud näitavad, et parem oleks ta natukeseks rahule jätta, vahendas The Telegraph.

Teadlased uurisid nn käitumuslikke uinumistehnikaid nagu näiteks kontrollitud nutmine, kus vanem ootab teatud aja, enne kui läheb last vaigistama.

Arvatakse, et kontrollitud nutmine aitab beebidel rutiiniga harjuda. Meetod seisneb selles, et kõigepealt lastakse lapsel viis minutit nutta ja alles siis minnakse teda vaigistama. Seejärel oodatakse 10 minutit ja minnakse taas kontrollima, uuesti 20 minuti pärast jne.

Teise meetodina veetis lapsevanem kogu beebi magamajäämise aja koos temaga magamistoas.

Melbourne’i ülikooli teadlased uurisid 326 beebit, kes olid vähemalt seitsme kuu vanused. Viie aasta pärast kontrolliti neid uuesti ja uuriti, kas lastel, kelle und oli segatud, kannatasid mingite probleemide all.

Teadlased järeldasid, et lapsevanemad ja tervisespetsialistid võivad mõlemat tehnikat rahulikult lapse magamisprobleemide ja ema depressiooni leevendamiseks kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles