Terve Eesti õpetab sõltumatult alkoholi tarbima

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoranis võiks veini asemel vett eelistada.
Restoranis võiks veini asemel vett eelistada. Foto: Liis Treimann

Terve Eesti sihtasutus hakkab vedama uut ennetusprogrammi, mis keskendub alkoholi tarvitamisest tulenevate kahjude vähendamisele ja juurutab sõltumatu alkoholitarbimise põhimõtet.

Terve Eesti eesmärk on programmi abil kutsuda Eesti inimesi mõtlema ja arutlema, kuidas alkoholi tarvitamisest tulenevat kahju vähendada ning luua senisest teadlikum alkoholi tarbimiskultuur.

Terve Eesti Sihtasutuse tegevjuhi Keit Fomotškini sõnul on rohke alkoholitarvitamine saanud osaks kultuurist ja sedasi jätkates taastoodame olemasolevaid käitumismustreid, kujundades ühtlasi ka järeltuleva põlve alkoholisse suhtumist ja  tarbimisharjumusi.

Praxise analüütiku Ain Aaviksoo sõnul näitab teadliku alkoholipoliitika vajadust elanike uuring, mille järgi 75 protsenti leiab, et midagi tuleb joomise piiramiseks ühiskonnas ette võtta ja vaid pooled on valmis iseennast ses osas piirama. «Eesmärgiks pole alkoholi tarvitamise täielik kaotamine, aga me sooviks, et see poleks nii normaalne nähtus, nagu see praegu on,» lausus ta.

Terve Eesti plaanib kaasata teavitusse tööandjaid, kelle kaudu saab jõuda töötajateni ja nende kodudeni. Korraldatakse ka avatud koolitusi ning käiakse lasteaedades ja koolides. Seminaridel julgustatakse inimesi alkoholikultuuri üle arutlema, seda teadlikult muutma ja kujundama.

Programmi valmimist toetasid Finesta, Olde Hansa ja Tallinna Vesi. Finesta juhi Heikki Maki sõnul on teadlikumal alkoholi tarbimiskultuuril ka otsene mõju konkurentsivõime säilitamisele ja uute töökohtade kasvule. «Ettevõtte olulisim ressurss on töötajad ja neisse panustamine tagab konkurentsieelise. See on ka üks põhjuseid, miks otsustasime  programmi loomist toetada,» ütles ta.

Konkreetse sammuna kutsub Terve Eesti toitlustusasutusi täiendama alkoholivabade jookide valikut ning pakkuma külastajatele veini kõrvale vett. Terve Eesti tegevjuhi Keit Fomotškini sõnul aitab alkoholi kõrvale tarvitatav vesi ennetada vedelikupuudust, mürkainete kogunemist ja on lihtne ning oluline samm alkoholikultuuri arendamisel.

Bonaparte restorani omaniku Häli Tarumi sõnul soovib Bonaparte olla eeskujuks Eesti joogikultuuri arendamisel ning julgustab kõiki Eesti toitlustusasutusi nende algatusega liituma, pakkudes rohkem põnevaid alkoholivabasid jooke, mida saaksid nautida nii lapsed, beebiootel emad kui ka lihtsalt uusi maitseelamusi soovivad külastajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles