Uuring: liigne lihasöömine soodustab pimedaks jäämist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihalett.
Lihalett. Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht
Austraalia teadlased avastasid, et inimestel, kes söövad nädalas üle kümne korra punast liha, on tavalisest poole suurem tõenäosus vanemas eas pimedaks jääda.

Lisaks selgus, et kui sea-, lamba- ja veiselihaga liialdamine soodustab nägemise kaotamist, siis rohke kanasöömine võib selle eest kaitsta, vahendab Mail Online.

Melbourne’i ülikooli teadlased jälgisid 13 aasta jooksul 5600 mehe ja naise tervist. Uuring keskendus vananemisega kaasnevale makulaarsele degeneratsioonile, mis põhjustab nägemise kaotust ning selles osalesid viiekümnendates ja kuuekümnendates eluaastates inimesed.

Vabatahtlike lihasöömisharjumusi võrreldi nende silmatestide tulemustega ning leiti, et inimestel, kes sõid üle kümne korra nädalas punast liha, oli poole suurem tõenäosus pimedaks jääda kui neil uuritavatel, kes sõid seda kuni viis korda nädalas.

Samas selgus, et kolm-neli korda nädalas kanaliha süües väheneb pimedaks jäämise tõenäosus 57 protsenti võrreldes nendega, kes söövad seda korra või paar nädalas.

Suurbritannia Kuningliku Oftalmoloogiakolledži esindaja rõhutas tulemusi kommenteerides siiski, et tõendusmaterjal pole konkreetsete soovituste andmiseks piisavalt tugev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles