Ida-Euroopa riikides on transrasvade sisaldus toidus endiselt kõrge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid maitsevad Eesti lastele.
Friikartulid maitsevad Eesti lastele. Foto: Margus Taal / Maaleht

Taani teadlaste tehtud uuring tuvastas, et transrasvade sisaldus on friikartulites, küpsistes ja paismaisis mõne aastaga selgelt vähenenud, aga eriti just idapoolsetes Euroopa Liidu maades jagub edasist vähenemisruumi veel küllaga.

Teadlased võtsid vaatluse alla 16 Euroopa maad ja mõõtsid 2005. aastal ja uuesti 2009. aastal üle seal saada olnud kiir- ja valmistoidu transrasvasisalduse, vahendasid Vikerraadio teadusuudised.

Vaadati mitu grammi transrasva oli keskmiselt sajas grammis uuritud toidus ja selgus, et kui 2005. aastal jäi see protsent lääne-euroopa maades 2005. aastal 20-30 vahele, siis 2009 aastal oli see sealkandis juba märksa väiksem ja Saksamaal, Prantsusmaal ja Suurbritannias lausa alla kahe protsendi.

Idapoolsetest maadest uuriti Poolat, Tšehhi vabariiki, Ungarit, Rumeeniat ja Bulgaariat, ning neis maades oli transrasvade protsent aastal 2005 üle 30, aga ka 2009. aastal jäi Poolas, Tšehhis, Ungaris veel 10-20 protsendi vahele.

Seda on ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringu autorite arvates ikka veel paljuvõitu. Eestis seda uuringut ei tehtud, aga meil on transrasvade sisaldust uuritud võides ja margariinides, kus Eesti maaülikooli teadlaste sõnul on transrasvade sisaldus oluliselt vähenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles