Söögikohtade töötajate tervisekontroll ei toimi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Taco Express Tallinnas Vabaduse platsi lähedal.
Restoran Taco Express Tallinnas Vabaduse platsi lähedal. Foto: Peeter Langovits

Terviseameti epidemioloogianõuniku Kuulo Kutsari hinnangul on seadusandlus võrdlemisi nõrk, kindlustamaks toitlustuskohtade töötajate tervisekontrolli läbimist. Kutsari sõnul kehtib range kontrollkohustus ainult uutele töötajatele.

Tallinna kesklinnas asuvas söögikohas Taco Expressis vallandunud salmonelloosipuhang sai alguse haigestunud töötajast. Ettevõtte omanik Raul Tomingas kinnitas, et nakatanu polnud Taco Expressis uus töötaja. Siiski ei osanud Tomingas täpsustada, millal haigestunu viimati tervisekontrollis käis.

Seaduse järgi ei tohi töötaja tervisekontrollis käimise ajavahemik ületada kolme aastat, kuid täpsema külastusaja määrab töötervishoiuarst. Kuulo Kutsar rääkis, et tööandja ülesanne on omada ülevaadet töötajate tervislikust seisundist ning vältida võimalikke probleeme. «Tööandja peab tagama selle, et inimesed oleksid terved,» täpsustas terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. See tähendab, et tööandja peab tasuma töötaja tervisekontrolli.

Kutsar selgitas, et salmonelloosi levik inimeselt-inimesele on maailmas tavaline nähtus. Enamasti põhjustab nakkuse edasikandumist elementaarsetest hügieeninõuetest mitte kinnipidamine. «Näiteks ei pese ettekandja tualetis käies oma käsi,» kommenteeris ta.

Salmonelloosi peamised tunnused on kõhulahtisus, kõhuvalu ja iiveldus, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist. Eelmisel nädalavahetusel vallandunud salmonelloosipuhangu käigus haigestus ligikaudu 80 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles