Terviseedendajad kutsuvad eestlasi üles puu- ja köögivilju sööma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögivilju peaks sööma viis peotäit päevas.
Puu- ja köögivilju peaks sööma viis peotäit päevas. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut alustas aktsiooni «Sööme ära!», mille eesmärk on meelde tuletada soovitust süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk viis peotäit puu- ja köögivilju.

Puu- ja köögiviljade söömine onükstervisliku toitumisepõhilistest näitajatest. Samas näitab Tervise Arengu Instituudi uuring, et viis ja enam portsjonit sööb igapäevaselt vaid 10 protsenti inimestest. 24 protsenti inimestest ei söö igapäevaselt üldse puu- ja köögiviljuning pooled Eesti inimestest(49 protsenti)söövad ainult ühe või kaks portsjonit puu- või köögivilja päevas.

«Puu- ja köögivilju on tarvis süüa, sest nad sisaldavad palju vett, vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida erinevaid haigusi,» selgitabTagli Pitsi.«Need erinevad ained toimivad näiteks antioksüdantidena, suurendades organismi vastupanuvõimet ja toetades immuunsüsteemi, nad aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning vererõhku, osadel ainetel on jällegi antibakteriaalsed omadused.»

Pitsi lisas, etseekordne «Sööme ära!» kampaania on astunud sammukese edasi ning eesmärgiga lihtsustadaviie peotäie soovituse järgimist, pakuvadtänavuselekampaaniale tuge erinevad toitlustusasutused üle Eesti, samuti suuremad toidukaupluste ketid, kes kõik teevad soovitusliku puu- ja köögivilja kogusekätte saamise lihtsamaks ja soodsamaks.

Lisakspakuvad põnevate puu- ja köögiviljaroogade retseptide näol inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat – toidublogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restoran Mamo perenaine Margit Härma. Kampaania tarbeks valmistatud videoretseptid ja koostööpartneritepakkumised leiab toitumine.ee lehelt. Suuremate jaekettide köögiviljalettidesse on püstitatud ka Oilio salatibufee püstakud, kus on olemas vajalikud toorained ja õpetused salatikastmete valmistamiseks.

Kampaanias löövad kaasa ka pea kõik maakonnad, kus kohalikes omavalitsustes pakutakse kokanduskursusi ja viiakse läbi retseptivõistlusi. Kampaania kestab oktoobri keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles