Arstide streigi ajal jäävad ära tuhanded vastuvõtud

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Mullu tehti Ida-Tallinna keskhaiglasse 444 046 arstikülastust ja 88 886 õenduskülastust ehk kokku 532 932 külastust. Seega on ühes tööpäevas keskmiselt 2040 külastust, mis teeb nädalas pisut üle 10 000 külastuse. Pikimate ooteaegadega erialad, kus praeguse seisuga on aasta lõpuni kõik vastuvõtuajad välja antud, on silmahaigused, nahahaigused ja endokrinoloogia.

Põhja-Eesti regionaalhaigla teeb samuti ligi tuhat ambulatoorset vastuvõttu päevas. Seda, mida tehakse ärajäänud vastuvõttudega, alles arutatakse, kuid juba praegu ennustatakse, et erakorralise meditsiini osakonna (EMO) koormus võib sel perioodil suureneda. Lääne-Tallinna keskhaigla puhul saab rääkida 1700 patsiendist päevas ehk 8500 patsiendist nädalas.

Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ütles, et neil on päevas ligi 1600 eriarsti vastuvõttu, millest pooled on esmased. Praegu on käimas konsultatsioonid streigi korraldajatega, kus otsustatakse, kuidas korraldatakse streigipäevadel ära jäänud vastuvõtud. Kõigi patsientidega püütakse kokku leppida uus aeg.

Uue vastuvõtuaja määramine sõltub paljudest asjaoludest, sealhulgas patsiendi probleemi olemusest ja tõsidusest, streigi pikkusest jms. Kliinikumi pikimad järjekorrad – kolm- neli kuud on neurokirurgile, neuroloogile ja silmaarstile. Ortopeedi jutule pääsemist tuleb oodata kolm kuud, uroloogi, üldkirurgi ja gastroenteroloogi juurde kaks kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles