Iga viies naine kannatab rauapuuduse all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikad tööpäevad võivad kergesti inimese ära kurnata.
Pikad tööpäevad võivad kergesti inimese ära kurnata. Foto: SCANPIX.

Kuigi krooniline väsimus, unisus, kiirenenud südamelöögid, ärrituvus, peavalud ning peapööritus tunduvad kui tavalised üleväsimuse märgid, võivad need viidata ka rauapuudusest põhjustatud aneemiale.

Ülikooli apteegi Tartu apteegi proviisor Triin Elmaste ütles Õhtulehele, et rauavaegusaneemia on kõige sagedasem aneemia liik – selle all kannatab ligikaudu 20 protsenti naistest, 50 protsenti rasedatest ja 3 protsenti meestest.

Aneemia peamisteks tekkepõhjusteks peetakse rauapuudust toidus, raua puudulikku imendumist seedetraktist ja raua kadu verejooksude korral.

Raseduse või imetamise ajal on soovitatav kasutada suukaudseid rauapreparaate, kuna toidust saadavast rauast ei piisa. Kui rauavaegusaneemia on välja kujunenud, siis esmalt tuleb selle põhjus kõrvaldada ning seejuures ainuüksi menüü korrigeerimisest ei piisa, kindlasti tuleb ka rauapreparaate võtma hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles