Lugeja küsib: miks põevad vanemad viirushaigust vahel tõsisemalt kui laps?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord võib viirushaigus raskemalt tabada hoopis lapsevanemaid.
Mõnikord võib viirushaigus raskemalt tabada hoopis lapsevanemaid. Foto: SCANPIX

Meie poole pöördus lugeja, kes tahtis teada, miks vahel lasteaialapse koju toodud viirus hoopis vanematele mitmepäevase haiguse kaasa toob, kuigi laps ise juba järgmisel päeval terve on.

Vastab perearst Diana Ingerainen:

Sellist asja juhtub küll haruharva. Viirushaigustesse haigestumine toimub suures osas ikkagi just lapseeas ja see on seotud immuunsüsteemi küpsemisega. Täiskasvanud on viirustega kokku puutunud aastaid, aga kuna meil on erinevaid viiruseid kuskil 150 ringis, siis me ikka aeg-ajalt ühe endale hangime ja nohu saame. Aga et laps toob ikkagi väga harva lasteaiast midagi väga uut koju.

Samas selline võimalus on. Kui lapsevanemal ei ole sellise viirusetüübiga enne kokkupuudet olnud, siis oleneb kõik juba sellest, mis seisus tema keha on, vastuvõtlikkusest, teistest põetavatest haigustest.

Näiteks kroonilised haiged peaksid ennast kindlasti gripi vastu vaktsineerima, sest nende vastuvõtlikkus ja tüsistuste oht on nii palju suurem, et kindlasti oleks mõistlik ennast kaitsta. Miks aga laps selle viiruse nii kiiresti läbi põdes, seda ei saa täpselt öelda, aga eks siis tema immuunsüsteem vastas viirusele lihtsalt sel moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles