Arsti loal võib rase sõita ilma turvavööta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedatele mõeldud turvavöö suunaja võimaldab end autos turvavööga kaitsta nii, et see oleks mugav ega suruks kõhule.
Rasedatele mõeldud turvavöö suunaja võimaldab end autos turvavööga kaitsta nii, et see oleks mugav ega suruks kõhule. Foto: Peeter Langovits

Kui uue liiklusseaduse kehtima hakkamisel toonitati, et turvavööga peavad olema kinnitatud kõik autos viibivad inimesed, siis tegelikult lubab seadus rasedatel sõita ka ilma turvavööta. Seda küll  vaid juhul, kui neil on selle kohta arstitõend.

«Liiklusseaduse kohaselt ei pea sõitja kinnitama turvavööd, kui tal on kaasas arsti kirjalik otsus temale seatud turvavöö kasutamise vastunäidustuse kohta,» rääkis politsei- ja piirivalveameti liiklusbüroo komissar Riho Tänak. Turvavöö kasutamise vastunäidustamise otsuse võib sõitjale välja kirjutada perearst.

«Liiklusreeglid ei kehtesta kindlat vormi arsti otsusele, seega võib perearst kirjaliku otsuse vormistada vabas vormis,» selgitas Tänak. Otsusel peavad olema märgitud isiku andmed, kelle kohta otsus on tehtud, otsuse sisu ja selle teinud arsti rekvisiidid.

Inerts on võimas

«Politsei soovitab sõidukis turvavöö kinnitada alati, sest liiklusõnnetusse võib sattuda ka korralik sõidukijuht ja seda temast mitteolenevatel põhjustel,» toonitas komissar. Ta lisas, et ilmselgelt on sõidukite kokkupõrkel turvavööga kinnitamata juhi või sõitja vigastused oluliselt raskemad kui kinnitatud turvavööga juhil või sõitjal.

Turvavöö kasutamine pole vajalik mitte ainult sõitja enda turvalisuse tõstmiseks, vaid ka teiste sõidukis viibijate ohutuse tagamiseks. «Juba kiirusel 50 km/h toimuva kokkupõrke korral paiskub 80 kg kaaluv inimene inertsi mõjul ette jõuga, mis on tema kehakaalust sada korda suurem,» tõi ta näite. «Seetõttu on ka loomulik, et sellise liiklusõnnetuse korral vigastab tagaistmelt ette sööstev inimene esiistmel istujaid, ning sageli surmavalt.»

Tänaku sõnul ei ole ta oma praktika jooksul kohanud ühtegi juhtumit, kus naine tooks turvavöö mittekasutamise põhjuseks lapseootel oleku. Turvavöö on võimalik politseiniku sõnul seada selliselt, et see lapseootel ema ei «segaks».

Erilahendus rasedatele

Maanteeameti esindaja Urve Sellenbergi sõnul usutakse, et raseduse ajal võib kinnitada auto kolme-punkti-turvavöö endale mugaval, kuid valel viisil. «Kardetakse, et järsu pidurduse korral liigub turvavöö kõhule ning ohustab seetõttu veel sündimata last,» rääkis ta.

«Kui raseduse ajal hakkab turvavöö ebamugavalt kõhule vajutama, on heaks alternatiiviks rasedate turvavöö suunaja,» soovitas ta. Seda on võimalik kasutada alates väga varasest rasedusest ning võib kasutada kuni raseduse lõpuni.

Turvavöö suunaja abil ei libise turvavöö kõhult ära, ei vajuta sõidu ajal kõhule ning püsib kindlalt oma kohal.

Turvavöö suunajaid müüva Juunior Balticu esindaja Marit Karbi sõnul on toode rasedate seas populaarsemaks muutunud. «Päris [raseduse] lõpukuudel neid enam ei osteta, sest leitakse, et siis pole sel enam mõtet,» rääkis Karp. Tema sõnul tullakse turvavööd küsima poole raseduse ajal, kui tavalise turvavööga sõitmine muutub emale ebamugavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles