Pevkur seisab homme silmitsi sadade arstidega

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajate toetusstreik õpetajate nõudmiste toetuseks tänavu 7. märtsil.
Tervishoiutöötajate toetusstreik õpetajate nõudmiste toetuseks tänavu 7. märtsil. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Homme Põhja-Eesti Regionaalhaiglas toimuval tervishoiutöötajate üldkoosolekul tuleb sotsiaalministril Hanno Pevkuril vastata paljudele arstide ja õdede küsimustele.

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles, et põhilised küsimused, mis homsel tervishoiutöötajate üldkoosolekul «Väljapääs on tegudes» püstitatakse, on järgmised:  kas ja kuidas peatada tervishoiutöötajate lahkumine ning kes ja mil moel vastutab eriarstiabi säilimise eest.

Neile küsimustele on vastuseid andma kutsutud mitu poliitikut. Rehemaa sõnul on oma tulekust teada andnud sotsiaalminister Hanno Pevkur ja kohe ametisse astuv haigekassa uus juht Tanel Ross.

Kutsutud on veel riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Margus Tsahkna ja riigikogu opositsioonierakondade esindajad. Samuti rahandusminister Jürgen Ligi, kes pole oma tulekut veel kinnitanud.

Rehemaa sõnul on tegemist suure üritusega ja ta loodab, et täitub kogu Põhja-Eesti Regionaalhaigla suur saal, kuhu mahub istuma 360 inimest.

«Koosolek on selleks, et inimesed saaksid vahetult poliitikutega kohtuda ja küsimusi esitada,» ütles Rehemaa.

Samas lisas ta, et Pevkuri osalemine suurel üldkoosolekul ei korva seda, et minister ei osale läbirääkimistel, mida arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit tööandjatega peavad. 

Sotsiaalminister on varem välja toonud, et kollektiivlepingu poolena saab riik seadusest lähtudes osaleda vaid nende töötajate puhul, kellele ta on otseselt tööandja. Kollektiivse töötüli pooleks sotsiaalministeerium plaanitava tervishoiutöötajate streigi kontekstis samuti ei ole.

 «Jah, seadust vaadates me ei saa ministrit kohustada läbi rääkima, kuna ta ei ole tööandja, aga ükski seaduse punkt ei keela teda osalemast,» lisas Rehemaa, kelle sõnul ei saa haiglate liidu liikmed teha kokkuleppeid tervishoiutöötajatega, kui pole mingisuguseidki rahalisi katteid.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste sõnul on ministeerium alternatiivse dialoogina korraldanud regulaarseid arutelusid sotsiaalpartneritele tervishoiu rahastamisega seotud küsimustes, kus muuhulgas on tutvustatud tervishoiutöötajate palgatõusu võimalusi lähiaastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles