Uuring: Eesti õpilased on usinad kanepiproovijad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilaps.
Koolilaps. Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht
Värskest Euroopa koolinoorte alkoholi- ja uimastikasutust käsitlevast uuringust selgus, et Eesti õpilaste seas on keskmisega võrreldes rohkem keelatud uimastitega katsetajaid, eriti kanepiproovijaid.

Eestis on kanepiga katsetanud õpilasi üle neljandiku ehk 26 protsenti, Euroopa keskmine näitaja on 21 protsenti, teatas Tervise Arengu Instituut.

Sarnaselt Tšehhile ja Slovakkiale on Eestis veidi tõusnud ka nende arv, kes on kanepit proovinud 13-aastaselt ja nooremalt. Naaberriikides Lätis ja Leedus on kanepikatsetajate osakaal tunduvalt väiksem.

Muid keelatud uimasteid on Eesti õpilastest tarvitanud üheksa protsenti, mis on kahe protsendi võrra enam kui Euroopas keskmiselt.

Ka alkoholi proovivad Eesti õpilased usinalt – suurtes kogustes joomine on tüdrukute seas tõusnud 51 protsendini ja poistest on viis või enam drinki ühel korral joonud 57 protsenti. Lisaks tarbivad Eesti noored Euroopa keskmisest rohkem kangemat alkoholi.

Tubakaga katsetajate ja regulaarsete suitsetajate osakaal õpilaste seas on Eestis aga viimastel aastatel langenud ega ületa Euroopa keskmist.

Iga nelja aasta järel tehtava uuringu «The European School Survey on Alcohol and Other Drugs» eesmärgiks on anda ülevaade Euroopa riikide 15-16-aastaste kooliõpilaste alkoholi, tubaka ja keelatud uimastite tarvitamisharjumustest. Eestis viivad uuringut läbi Tervise Arengu Instituut ning Tallinna Ülikooli Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles