Tervishoiuühendused tõstaksid lisaraha saamiseks 2,6 korda lahja alkoholi aktsiisi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Perearstide Selts, tervishoiualatöötajate ametiühingute liit ja õdede liit pöördusid riigikogu ja valitsuse poole ettepanekuga tõsta tervishoiusüsteemi lisaraha saamiseks ning tervishoiutöötajate palganõudmiste rahuldamiseks 2,6 korda lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi.

Ühendused märkisid sotsiaalministrile, rahandusministrile ning riigikogu sotsiaal- ja rahanduskomisjonile saadetud pöördumises, et Eesti tervishoiu täiendava rahastamise vajadusele on juhtinud tähelepanu nii rahvusvahelised organisatsioonid kui kohalikud eksperdid ning kui seni on arutatud pigem haigekassa eelarve piires raha ümberjagamist, siis see tervishoidu lisaraha ei too.

Õdede liit, perearstide selts ja tervishoiualatöötajate ametiühingute liit tegid pöördumises ettepaneku leida tervishoiu täiendavaks rahastamiseks vahendeid lahja alkoholi aktsiisi tõusust. Kui võrdsustada lahja ja kange alkoholi aktsiis, tooks see ühenduste hinnangul järgmisel aastal riigieelarvesse 92 miljonit eurot, millest nende sõnul piisaks, et vastu tulla tervishoiutöötajate nõudmistele.

«Kui alkoholi tarbimine jääb 2011. aasta tasemele, tähendaks see 77 miljonit eurot täiendavat aktsiisi lahjadelt alkohoolsetelt jookidelt, mida seni on madalamalt maksustatud, ja sellele lisanduvat täiendavat käibemaksu 15 miljoni euro väärtuses,» märkisid nad. «Alkoholiaktsiisi ühtlustamine tooks riigieelarvesse juurde märkimisväärse summa ning vähendaks kindlasti ka alkoholi tarbimist, mis omakorda vähendab tervishoiukulutusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles