Ligi ja Ansip suhtuvad lahja alkoholi aktsiisi tõstmisesse skeptiliselt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi ütlesid täna valitsuse pressikonverentsil, et ei pea tervishoiusüsteemi lisaraha saamiseks lahjade alkohoolsete jookide 2,6-kordset tõstmist lahenduseks.

Ligi ütles perearstide seltsi, tervishoiualatöötajate ametiühingute liidu ja õdede liidu ettepanekut kommenteerides, et olukorra parandamiseks on piisavalt muid võimalusi. «Kui keskenduda ainult ühele maksuliigile, siis see on rahanduslikult probleem. Kõik need ühest allikast rahastatavad asjad, mis ei ole loogilises seoses, tekitavad eelarvesse jäikust,» lausus ta.

Ligi avaldas veendumust, et kanged alkohoolsed joogid peavad jääma kõrgemalt maksustatuks. «Mina olen seda meelt, et äkilisemad joogid, kus peale selle veel tööjõupanust väga vähe sees on – piiritusjoogid, viin –, peavad olema pigem kõrgemini maksustatud kui madalalt. Ma ei saa sellest aru, miks on järsku läinud lahti lobi lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi tõusuks, kui me oleme teinud neutraalse, ühtse ja pika vaatega maksutõusu ettepaneku,» rääkis minister ja avaldas kahtlust ka, kas on õige seada tervishoiutöötajate palgatõus sõltuvusse sellest, kui palju Eesti inimesed joovad.

Peaminister Andrus Ansip pidas küll positiivseks, et ühendused ettepaneku esitasid ja näitasid seega üht võimalikku lahendust, kuid nõustus samas Ligiga, et nii-öelda päris lahendus see pole.

Kui ühenduste hinnangul tooks muudatus järgmisel aastal riigieelarvesse 92 miljonit eurot lisaraha, siis Ansipi sõnul on nad ilmselt eksinud. «Kui meil järgmiseks aastaks on kavandatud üleüldse alkoholiaktsiisi laekumisi 209 miljonit eurot, siis õlleaktsiisi tõstmisest saada 92 miljonit on ilmselgelt eksitus. Võib-olla on kroonid ja eurod segamini aetud,» ütles ta.

Siiski tasub tema sõnul ettepaneku üle diskuteerida. «Aitäh ettepaneku eest, pinnapealsed teadmised panevad suhteliselt skeptiliselt sellesse ettepanekusse suhtuma, aga kindlasti me arutame seda,» lisas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles