Arstide ja haiglate liidu läbirääkimised ei kandnud vilja

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiglate liidu ja arstide liidu enam kui viis tundi kestnud läbirääkimised ei kandnud vilja, mistõttu on järgmisel nädalal oodata streigi laienemist.

Arstide liit on juba varem teatanud, et kui läbirääkimistel edu ei saavutata, siis laieneb streik järgmisel nädalal Pärnu, Viljandi, Narva ja Kuressaare haigla niinimetatud polikliinikuossa.

Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles ajakirjanikele, et osapooled arutasid olemasolevat kollektiivlepingut, katsuti keskenduda ühele teemale - töökoormustele. Läbirääkimiste tulemusel ilmnes, et töökoormused ja palganumbrid ei ole omavahel lahutatavad. «Kui vaatame haigekassa eelarve perspektiivi ja riigieelarve perspektiivi, siis praegu leppe sõlmimiseks eeldused puuduvad,» ütles ta.

Sule lisas, et ühistele seisukohtadele, mida oleks võimalik allkirjaga kinnitada, osapooled ei jõudnud ehk reedesele haigekassa nõukogu erakorralisele istungile omapoolset ühist ettepanekut teha pole võimalik.

Osapoolte sõnul järgmisel esmaspäeval nõupidamine jätkub, kohtumine toimub pärast sotsiaalministri juures toimuvat tervishoiu tulevikuväljavaate komisjoni istungit.

Arstide liidu juht Andres Kork ütles, et eeldust kokkuleppe sõlmimiseks täna ei olnudki, kuna arutelul oli mitmeid punkte, mis on haiglate liidu pädevusest väljas, nagu residentide tööaja küsimus või kiirabi töötajate küsimused.

Sule täpsustas, et haiglate liit ei saa pidada riigi esindajana läbirääkimisi, vaid saab opereerida oma organisatsiooni raamides.

Korgi sõnul arutati täna konstruktiivselt ja põhjalikult töökoormuste küsimusi, kuid ei jõutud arutada kollektiivlepingus mitmeid muid probleeme. Ta märkis, et kui täna oleks sõlmitud kokkulepe, oleks tulnud jätta sellest välja residendid ja kiirabitöötajad, aga see ei oleks lahendanud noorarstide lahkumise küsimust. «Ma ei arva, et neid lepingust välja jättes oleks lahkumise probleem lahendatud.»

Residentide ja kiirabitöötajate osas tuleb Korgi sõnul otsused teha riigi tasandil, sest see ei ole haiglate liidu pädevuses. «Tunnustan haiglate liidu tahet. Tegu oli täna väga konstruktiivne ja sisulise aruteluga. Saime mitmed asjad selgemaks ja väga paljudes asjades langevad meie seisukohad üsna lähedalt kokku.»

Töökoormuste teemat puudutati Korgi sõnul ambulatoorse vastuvõtu osas: millised võiksid olla normaalsed ajalised mahud, et saaks anda kvaliteetset arstiabi. Statsionaarse abi osas oli arutlusel mitu eriaspekti.

Kork ütles, et streik laieneb järgmisel nädalal mitmete haiglate ambulatoorse ravi osakondadesse.

«Millal statsionaar streigib, otsustatakse ilmselt homme. Plaani järgi pidi statsionaar Tallinnas ja Tartus kas osaliselt või täielikult vastavalt sellele, kuidas seisukoht tuleb, ühinema esmaspäeval.»

Ajakirjanike küsimustele vastates märkis Kork, et konstruktiivseid otsuseid on esmaspäevaselt kohtumiselt oodata siis, kui on kohal keegi, kes on pädev residentide ja kiirabitöötajate küsimust arutama. Sellel kohtumisel osaleva riigi esindaja määrab sotsiaalministeerium, ütles Kork.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles Postimehele, et kui aasta jooksul ei ole arutatud nii mahukaid asju, ei ole ka võimalik jõuda kolme tunniga kokkuleppele. «Me arutasime paljusid teemasid ja jõudsime üksteisele ka lähemale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles