TÜ kliinikumis jääb ära kuni 30 operatsiooni päevas

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumis jääb tuleval nädalal ära mitu operatsiooni ja uuringut.
Tartu Ülikooli kliinikumis jääb tuleval nädalal ära mitu operatsiooni ja uuringut. Foto: Sille Annuk

Tulevast nädalast haiglaravisse laieneva streigi tõttu võib Tartu Ülikooli kliinikumis ära jääda kuni 30 operatsiooni päevas. Kliinikumi osakonnad on operatsioone tühistanud teisipäevani.

Tartu arstide liidu liige ja Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloog Jaan Sütt arvas, et kui tuleval nädalal haarab streik ka haiglaravi, siis võivad ära jääda kuni pooled plaanitud operatsioonid. «Plaanilisi operatsioone on keskmiselt 65 päevas, neist ära jäävad 25 kuni 30,» arvas Sütt lisades, et enamus operatsioone on vajalikud ja vältimatud.

Paljud kliinikumi osakonnad on operatsioone tühistanud kuni tuleva nädala teisipäevani. Abdominaalkirurgia osakonna sekretär Jaana Möller ütles, et hetkel on ära öeldud neli operatsiooni. «Esmaspäeval selgub, kas streik kestab edasi ja kuidas edasi toimime,» ütles Möller. Terve nädala peale on plaanitud Mölleri sõnul kokku 17 operatsiooni.

Ortopeedia osakonna sekretär Kaire Kallas ütles, et ka nemad on tühistanud esmaspäevaseid ja teisipäevaseid operatsioone. «Kuna järgmine nädal oli streigihirmus juba pooltühjaks jäänud, siis otseselt neid, kellele me ära ütlesime, on kaheksa,» ütles Kallas.

Terve nädala peale oli plaanitud 20 operatsiooni.

«Esmaspäeval oli meil plaaniliselt kirjas neli patsienti. Vaatasime, et nende diagnoosid ei olnud erakorralised, nendele me ütlesime ära,» ütles üldkirurgia osakonna sekretär Juta Sinimäe. Teisipäeval oli plaanis opereerida nelja patsienti, neist kolme lõikus tühistati. Üks operatsioon on erakorraline.

Ära jäi kuni 3000 vastuvõttu

Tartu Ülikooli kliinikumi avalikussuhete juhi Kristi Taeli sõnul laieneb arstide liidu poolt antud info kohaselt streik tuleval nädalal järgmistele kirurgilistele erialadele: abdominaalkirurgia, üldkirurgia, ortopeedia, traumatoloogia, veresoontekirurgia, torakaalkirurgia, uroloogia ja günekoloogia.

Juba haiglaravil viibivate patsientide ravi ei katkestata. Samuti tehakse erakorralisi operatsioone. Seda, kas operatsioon on erakorraline hindab raviarst.

Süti sõnul jäi sel nädalal kokku ära umbes 3000 ambulatoorset vastuvõttu. Ta ei osanud öelda, millal inimesed, kes visiidile ei pääsenud, uuesti arstile saavad, kuna selle küsimuse lahendab iga osakond iseseisvalt. «Kuhu tekivad vabad augud, siis streigi lõppedes saab patsiente vahele kutsuda. Kahjuks eesti inimesel on see eripära, et kui ta otsustab eriarstile mitte tulla, siis sellest ju ei teatata,» tõdes Sütt.

Rasedaid, onkoloogilisi haigeid ja lapsi järgmisel nädalal haiglaravi haarav streik endiselt ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles