Liiga kuuma tee joomine kasvatab vähiriski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga kuuma tee joomine kasvatab vähiriski
Liiga kuuma tee joomine kasvatab vähiriski Foto: SCANPIX

Iraani Teherani ülikooli teadlase Reza Malekzadehi ja tema kolleegide tehtud uuring näitas, et liiga kuuma tee joomine kasvatab vähki haigestumise riski.

Teadlaste selgituste kohaselt mõjub liiga kuum tee söögitorule halvasti ning võib seal vähirakud vohama panna, kirjutab British Medical Journal.

Varsemad uuringud on näidanud, et söögitoruvähki tekitavad ka suitsetamine ja alkohol.

Malekzadeh ja tema meeskond võrdles 300 söögitoruvähki haigestunud ja 571 terve mehe teejoomisviise.

Kõik katsealused pärinesid Iraani Golestani maakonnast, kus Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel esineb kõige rohkem söögitoruvähki.

Mõlema grupi esindajad jõid päevas üle ühe liitri teed.

«Väga kuum, umbes 65 – 70 kraadine tee mõjub söögitorule kahjulikult, võides tekitada vähki haigestumist,» selgitasid teadlased.

Aastas sureb kogu maailmas söögitoruvähki üle poole miljoni inimese. Nimetatud vähiliiki esineb eelkõige Aasias ja Lõuna-Ameerikas, kus on tugevad teejoomisetraditsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles