Alaealiste abordi piirang läheb tühistamisele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas  algatada eelnõu, millega tühistatakse alaealise raseduse katkestamise piirangud, mis on vastuolus põhiseadusega.

«Seaduse muutmisega soovime lahendada probleemi, kus vanem otsustab, et tema alaealine laps peab sünnitama ja laps seda ei soovi. Kui perekonnas on head suhted, siis laps teavitab igal juhul oma vanemaid,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

Algatatud eelnõu järgi peab arst selgitama aborti teha soovivale naisele raseduse ja abordiga seonduvaid riske ning võimalikke tüsistusi. Samuti peab arst teavitama teda psühholoogilise või muu asjakohase nõustamise võimalustest enne ja pärast otsuse tegemist.

«Kui arsti hinnangul on alaealine võimeline ise teavitatud nõusolekut andma, siis lapsevanema nõusolek pole hädavajalik. Sellises delikaatses olukorras on oluline, et arsti ja patsiendi vahel tekiks ja püsiks usalduslik suhe,» ütles Pikhof.

Kehtiva raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse järgi ei tohi alaealine rasedust katkestada ilma lapsevanemate või eestkostja nõusolekuta. Kui vanem ei ole nõus lapse raseduse katkestamisega, siis tuleb pöörduda kohtu poole.

Õiguskantsleri hinnangul on seadus vastuolus põhiseadusega, kuna see piirab alla 18-aastase naise enesemääramise õigust, seades teda liigselt sõltuvusse oma vanematest või eestkostjast. Ühtlasi ei taga see piirang alaealise õigusi privaatsusele ja tervise kaitsele.

Õiguskantsleri ettepaneku alusel algatatud eelnõuga parandatakse vastuolu põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles