Kaljumäe: arsti vajadus kiirabis on 1-3 korral sajast

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe
Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe Foto: Urmas Luik

Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe sõnul on esimesed tulemused randevuu-brigaadidega väga positiivsed. See tähendab, et kiirabiõed kutsuvad arsti kohale vaid erandjuhtudel.

«Esmased andmed kinnitavad, et arsti vajadus kiirabis on suurusjärgus 1-3 protsenti kiirabikutsetest. Arsti kaasamise otsustab abivajaja esmase läbivaatuse tulemusel õebrigaad,» ütles Kaljumäe Meditsiiniuudistele.

«Selline otsus on oluliselt tõenduspõhisem kui üksnes telefoni teel antava esmase teabe alusel otsustamine,» lisas ta, «brigaadi käsutuses on välimeditsiini kõrgtehnoloogia ja ravimid. Arstide haiglatöökogemus erakorralise meditsiini vallas võimaldab kõiki neid ka efektiivselt kasutada. Olukorrad, kus kiirabibrigaad arsti appi vajab on taaselustamine kliinilisest surmast, ägedad südame ja hingamispuudulikused, rasked traumad ehk kokkuvõtteks olukorrad, kus haige seisundi stabiliseerimiseks on vaja rakendada eriarstlikke protseduure  nagu narkoos, kardioversioon, pleurapunktsioon, raskete hingamisteede käsitlus, šoki ravi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles