Ravimite tooraine tuleb lõviosas Hiinast ja Indiast

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma ravimitööstus saab enamuse oma toorainest Hiinast ja Indiast ning otsides odavamat pakkujat võivad ravimitootjad teha koostööd kvaliteedinõudeid eiravate tootjatega

«Meil tuleb lahendada küsimused, kuidas järelvalve valdkonnas üheskoos tegutsedes igaühe ressursse paremini kasutada,» ütles Euroopa Ravimiameti peadirektor Guido Rasi, kes rõhutas ravimite kvaliteedi järelvalve üha suuremat rahvusvahelistumist.

80 protsenti ravimites kasutatavatest toimeainetest pärineb Hiinast ja Indiast. Hiina Toidu- ja ravimiameti esindaja dr Xinyu Weng juhtis tähelepanu, et Hiinas on riigi poolt tunnustatud toimeainetootjad, kes järgivad üldtunnustatud standardeid, ent püüdes leida odavaimat pakkujat, võib välisriigi ravimitootja sattuda kokku ka kvaliteedinõudeid eirava ning järelevalvega hõlmamata pakkujaga.

Hiinast ravimite toimeaineid importivate USA, Euroopa Liidu ja teiste piirkondade ravimiregulaatorid rõhutasid soovi teha Hiina ja India riigiasutustega koostööd, et vältida vajadust topeltinspektsioonide tegemiseks neis riikides.

Eesti Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepa sõnul on meil senini suudetud ära hoida ohtlike ravimite riiki sissetoomist ja levitamist.

«Aga tänases avatud maailmas peame olema pidevalt valvel ja turgu rangelt kontrollima,» kommenteeris Raudsepp.  Ta lisas, et see ei tähenda, et üksik, isegi väga suur riik suudaks seda kontrolli üksi tagada.

USA Toidu- ja ravimiameti rahvusvahelise koostöö juht Mary Lou Valdez tõi välja, et FDA järelevalvealasse kuuluvate toodete valmistamisel osaleb üle 800 000 tarnija 130 riigist. «Patsientide ohutuse tagamiseks on vaja usaldust ja koostööd järelevalveasutuste vahel, sest ei USA ega ükski teine riik ei suuda üksi kogu ravimite tootmis- ja tarneahelat kontrollida. Igaüks peab andma oma panuse,» ütles Valdez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles