Suhted vanematega mõjutavad noorte suitsiide sõbrasuhetest enam

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioonis teismelised kardavad lähedaste ja ühiskonna hukkamõistu
Depressioonis teismelised kardavad lähedaste ja ühiskonna hukkamõistu Foto: jupiterimages.com
Ehkki võib jääda mulje, nagu peaksid teismelised sõpradega läbikäimist peresuhetest olulisemaks, leidsid USA uurijad, et suitsiidi ennetamise seisukohalt on võtmetähtsusega just nooruki suhted vanematega.

Uuringus vaadeldi keskkooli lõpetanud noori, kes olid varem depressiooni käes kannatanud või juba enesetappu üritanud, kirjutab Healthday.

Selgus, et keskkoolis õppides depressiooni põdemine ja suitsiidikatse tegemine suurendasid oluliselt tõenäosust, et noored ka aasta-paari pärast enesetapule mõtlevad. Selgus aga, et need uuritavad, kel olid oma perekonnaga lähedased suhted, said enesetapumõtetest kiiremini üle. Positiivselt mõjus ka kallima olemasolu.

«Meie uuring näitab, et noorukieas ei asenda sõprade lähedus ja toetus perekonna pakutavat kaitstustunnet ja lähedust ega intiimpartneri olemasolu,» sõnas Washingtoni ülikooli hariduspsühholoogia professor James Mazza.

«Eakaaslased ei paku sama turvatunnet, mis perekond või intiimpartner,» selgitas ta. «Suitsiidse käitumise puhul võivad noored tunda, et nende pere või partner on selles osas aktsepteerivamad ega mõista neid hukka, nagu eakaaslased teha võivad.»

Professor rõhutas, et noored vajavad vanemate toetust ka siis, kui nad seda välja ei näita. «Vanemad ei peaks noortele käega lööma, sest meie uuring näitab, et taolises olukorras toetuvad nad ikka veel vanematele,» ütles Mazza.

Avastus põhineb 15 aasta jooksul riikliku terviseuuringu tarvis Seattle’is kogutud andmetel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles