Eestlased loobuvad tasuta vähiuuringutest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vähiliit ostis annetuste eest mammograafiabussi, kus uuritakse Lõuna-Eesti naisi.
Eesti Vähiliit ostis annetuste eest mammograafiabussi, kus uuritakse Lõuna-Eesti naisi. Foto: Sille Annuk

Kuigi riik korraldab mitmeid programme vähi varajaseks avastamiseks, loobuvad pooled kutse saanud uuringus osalemisest.

Jõhvis toimunud tervishoiu probleemidele pühendatud kevadkonverentsil pööras Põhja-Eesti regionaalhaigla doktor Vahur Valvere tähelepanu sellele, et kuigi käivitatakse mitmesuguseid strateegiaid vähi ja vähieelsete seisundite väljaselgitamiseks, püsib vähivormide varajane avastamine Eestis veel madalal tasemel, kirjutab Põhjarannik.

Valvere sõnul on olemas varajase diagnoosimise programmid, muu hulgas emakakaela ja rinnanäärmete vähi avastamiseks, kuid kahjuks osaleb uuringutes vaid 50 protsenti kutsutud inimestest. Samas kui Soomes on see näitaja 90 protsenti.

Arsti kinnitusel tuli mõne aasta eest rinnavähi ja emakakaelavähi uuringule vaid 30-35 protsenti kutsututest, nüüd on see näitaja veidi kõrgem.

Valvere sõnul kavandatakse eesnäärmevähi ennetamise katseprojekti ja alustada on ka vaja pära- ja käärsoolevähi varajase avastamise programmiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles