Ameerikas sattus aastas haiglasse üle 20 000 energiajoogi tarvitaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monster Energy energiajoogid
Monster Energy energiajoogid Foto: SCANPIX

Ameerika ühendriikides tehtud uuring näitab, et viimase nelja aasta jooksul on erakorralise meditsiini abi vajanud energiajookide tarvitajate hulk kahekordistunud.

Kui 2007. aastal oli 10 000 traumapunkti pöördumist seotud energiajookide tarvitamisega, siis 2011. aastal juba üle 20 000. Suurem osa neist olid teismelised või noored täiskasvanud, vahendas Washington Post.

Raport ei täpsusta, milliste sümptomitega inimesed traumapunkti sattusid, kuid nimetab energiajookide tarbimist tõusvaks rahvatervise probleemiks, mis võib põhjustada unetust, närvilisust, peavalusid, südamepekslemist ja krampe.

Pooled raportis energiajookide tarvitajateks arvatud patsientidest olid joonud vaid energiajooki, 42 protsenti aga tarvitasid energiajooke koos alkoholi või ravimitega.

Erakorralise meditsiini arst Howard Mell ütles, et inimesed ei tunnista endale, kui tugeva mõjuga energiajoogid on. «Minu juurde sattus hiljuti patsient, kes oli joonud tunni aja jooksul kolm energiajooki, mis on võrdne 15 tassi kohviga,» kirjeldas Mell.

Raport koostati, kuna arutelud energiajookide tarbimise tagajärgede üle on võimendunud ja USAs kahtlustatakse 18 eelmisel sügisel toimunud surmajuhtumi seost energiajookidega. Nende seas oli ka 14-aastane tüdruk, kes suri pärast kahe suure purgi Monster Energy joogi joomist. Monster ei usu, et tüdruku surma põhjustas nende toode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles