Nupsu video: lisatoiduga alustamine

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pereportaal Nupsu selgitab, millal ja kuidas alustada imikule lisatoidu andmisega. Vaata videot!

Lisatoitu tuleb hakata andma 4. ja 6. elukuu vahel, kui laps selleks valmis on. Seni saab ta kogu vajaliku kätte rinnapiimast või piimasegust. Lehmapiim ei sobi esimesel eluaastal raskesti seeditavate valkude tõttu.

Enne lapse pooleaastaseks saamist ei ole seedesüsteem tahketeks toitudeks valmis. Lisatoiduga õige ajani ootamine vähendab toiduallergia ohtu ja lühendab lusikaga toitmiselt ise söömisele ülemineku aega. Eesti arstid soovitavad anda kuuenda elukuuni ainult rinnapiima, kuigi vanemate hinnangul on lapsed valmis lisatoitu saama varemgi.

Laps vajab rinnapiima või selle asendajat esimese eluaasta lõpuni. Mõlemast toidust omastab ta kergesti seeditavaid ja vajalikke vitamiine, rauda ja valke. Tahke toit kõiki neid ei asenda. Lisatoiduks on lapsele peale piima vaja teisigi jooke. Esimeseks lisajoogiks sobib puhas keedetud vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles