Viirused jätavad koolipinke tühjaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härma gümnaasiumi ajalooõpetaja Urma Linnus oli reedel terve ja rivis. Parajasti tema tunnis olnud 25 õpilasega 9.b klassist oli sel päeval koolis aga vaid 16 neidu ja noormeest. Kokku puudus reedel koolist aga 381 õpilast.
Härma gümnaasiumi ajalooõpetaja Urma Linnus oli reedel terve ja rivis. Parajasti tema tunnis olnud 25 õpilasega 9.b klassist oli sel päeval koolis aga vaid 16 neidu ja noormeest. Kokku puudus reedel koolist aga 381 õpilast. Foto: Kristjan Teedema

Juba paar nädalat tagasi väikseid ja suuri kimbutama hakanud gripilaadsed viirushaigused võtsid Härma gümnaasiumis nii kõvasti võimust, et kool tegi õppetöös muudatusi. Tartu teistes koolides käis elu harjumuspärast rada pidi.

Härma gümnaasiumi 9.b klassi õpilastest puudus reedel laias laastus kolmandik. «Hommikul oli meil ka 10.c klass hästi hõre, haigeid jätkub,» ütles Härma gümnaasiumi õppejuht Mare Räis.

Gripilaadsed viirused hakkasid 783 õpilasega Härma gümnaasiumis märku andma enam kui nädal tagasi, 18. jaanuaril. Eelmise nädala lõpus olid aga tühjad juba pea pooled pingid, sest reedel puudus koolist 381 õpilast.

Peale õpilaste kimbutavad viirused ka õpetajaid. «Eelmise pühapäeva õhtul teatas kolm õpetajat, et on haigeks jäänud,» rääkis Mare Räis reedel. «Esmaspäeva hommikuks olid haiged juba üheksa ja sama päeva õhtuks kümme õpetajat.»

Nädala keskel pandi koolis algklasside paralleelid kokku ja tehti õppetöös muudatusi. «Et nii palju õpilasi on haiged, siis otsustasime kontrolltööd edasi lükata,» selgitas Mare Räis. «Üldjuhul ei anna õpetajad praegu ka koduseid töid ega võta uusi osasid edasi klassides, kus on palju puudujaid. Palusime lapsevanemaid, et nad ka väikse haigusevimmaga lapsi kooli ei saadaks.»

Mujal vähem haigeid

Tartu teistes koolides oli reedel tavaline koolipäev. «Meil ei ole palju haigeid õpilasi, ka õpetajad on terved,» ütles Tartu Kesklinna kooli õppealajuhataja Karin Länts. Kivilinna gümnaasiumi õppealajuhataja Karin Lukk ütles, et teise ja kolmanda klassi lapsi on viirused küll kimbutanud, aga üldiselt on nii õpilased kui ka õpetajad veel tugevad ja terved.

Raatuse gümnaasiumis on direktori Toomas Kingu sõnul seni haigestunud üksikud õpilased ja õpetajad.

«Tuleme veel üsna hästi toime,» kinnitas ka Tamme gümnaasiumi õppealajuhataja Helle Maalmann. «Gümnasistid on päris kenasti kohal, kolmandates klassides oli haigestumisi. Kolm õpetajat on küll haiged ja kolmel õpetajal on lapsed haiged.»

Forseliuse gümnaasiumis puudus reedel igast klassist paar õpilast. «Seda pole väga palju,» märkis kooli õppealajuhataja Raina Liivamägi. Ta lisas, et lastel on erinevad haigused, ei saa öelda, et neid kimbutab üks kindel tõbi.

Gripp on kohal

Nii ongi. «Liikvel on viirustekompott,» ütles terviseameti Lõuna talituse juhtivspetsialist Meelis Polakese.

On adeno­­viirust, kõhuhädasid tekitavat rotaviirust, paragrippi ning grippi. Üle-eelmisel nädalal tuvastati A-gripp kuuel ja B-gripp samuti kuuel inimesel. «Jaanuari neljandal nädalal võivad need arvud olla juba kuubis,» märkis Meelis Polakese reedel. Kui palju inimesi Tartus ja Tartumaal läinud nädalal neisse viirustesse nakatus, selgub selle nädala alguses.

Tartu Ülikooli kliinikumis oli eelmise nädala lõpus haiglaravil kaks patsienti, kelle gripidiagnoos oli saanud laboratoorse kinnituse, teatas kliinikumi avalike suhete esindaja Kristi Tael. Ta lisas, et ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonidesse haigestumine on kasvamas.

Kliinikum jälgib pidevalt haigestumust ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonidesse, vajaduse korral kehtestatakse külastamispiirang. «Palume, et haiglasse lähedasi või sõpru külastama tuleksid vaid terved inimesed,» ütles Kristi Tael. «Nii aitate oma lähedaste paranemisele palju kaasa.»

Kõvasti haigeid

• Gripilaadsed viirushaigused hakkasid 783 õpilasega Härma gümnaasiumis endast tõsisemalt märku andma enam kui nädal tagasi, 18. jaanuaril.

• Läinud esmaspäeval puudus Härma gümnaasiumis 276, teisipäeval 314, kolmapäeval 367, neljapäeval 343. Reedel olid koolis tühjad juba pea pooled pingid, sest puudus 381 õpilast.

Allikas: Miina Härma gümnaasium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles