Kuidas poes ära tunda küpset ja värsket vilja?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilju poelettidelt valides peavad olema mõned eelteadmised.
Vilju poelettidelt valides peavad olema mõned eelteadmised. Foto: Panther Media/Scanpix

Selleks, et kaupluses ostukorvi panna küpse, kuid ka värske eksootiline puuvili, kuluvad ära mõned eelteadmised. Reeglina tasub valida lõhnavaid vilju, mis ostma ka rohkem ahvatlevad.

Ananass 

Küpse ananassi koore taust on kollakas ja keskmised lehed on lahti, kirjutab Viljade Maailm oma koduleheküljel. Ananass on muljumisel veidi vetruv ning allosast hoomab meeldivat ananassilõhna. Lõhnatut ananassi peaks hoidma toatemperatuuril mõned päevad, kuni on tunda aroomi. Küps vili säilib 6–7 soojakraadi juures kuni 2 nädalat. Külmutamist ananass ei talu, juba alla +5 kraadi tekivad viljalihas pruunid plekid.

Avokaado

Avokaadod on müügil tihti poolvalminuna, kui vili veel kõva. Toasoojuses valmivad nad paari päevaga. Avokaado on söömisküps, kui sõrmedega vajutades koor veidi järele annab (tundub pehmena) ja raputades on kuulda tuuma loksumist vilja sees.

Mango

Värvi järgi ei saa mango küpsust kuidagi hinnata, kuid eelistada tuleks siiski rohelisemat värvi vilju – need on magusamad. Mango peab olema veidi pehme, kuid plekkidega vili võib olla üle valminud ja viljaliha tumedaks tõmbunud. Kui vili vajab järelvalmimist, võib teda säilitada paberkotis koos banaani või kiiviga.

Kookospähkel

Toores vili on värvuselt roheline, valmides aga tumepruun. Värsket vilja raputades on kuulda loksumist. Säilib külmkapis lühikest aega.

Hurmaa

Hurmaa tomati moodi viljad on tavaliselt 6–8-sentimeetrise läbimõõduga ja muutuvad küpsedes kollakaks, oranžikaks või punakaks. Täisküpse marja koore all on näha klaasjaid sõõre. Osa hurmaa ehk sharoni sorte on tanniinirikkad nagu toomingaviljadki ning süües tõmbub suu paksusks. Selliseid vilju tuleks mõni aeg (umbes 1 tund) hoida sügavkülmas.

Granaatõun

Ostmiselpöörake tähelepanu vilja välimusele, mis peab olema igati veatu ja plekkideta, värvus olgu võimalikult ere ja koor läikiv. Nagu teiste viljade puhul, on küpsed viljad oma suurusega võrreldes suhteliselt rasked. Kokku moodustab söödav osa umbes poole vilja kogukaalust. Külmkapis säilib kuni kaks kuud, toatemperatuuril aga paar päeva.

Karamboola ehk tähtvili

Mõni karamboola on maitsvam kui teine, kuid välimuse põhjal on seda kahjuks üsna raske kindlaks teha. Viljad on täisküpsed, kui merevaiguvärviline sisu helendab läbi koore. Poes tuleks eelistada ilma plekkideta kollaseid vilju.

Granadill ehk passion

Passioni peetakse maitse poolest parimaks troopiliseks puuviljaks. Sileda läikiva koorega passion on täiesti eksimatult toores. Küpse vilja tunneb ära tugeva, kergelt kortsus koore järgi. Seevastu väga kortsus ja väga tume koor viitab kuivanud viljale. Mitte hoida külmikus.

Papaia

Eelistada tuleks vilju, mis muutuvad rohelisest kollaseks, sest see näitab, et vili on peaaegu küps. Veidi rohekad papaiad küpsevad toatemperatuuril, eriti siis, kui panna need paberkotti ja lasta veidike seista. Vajutades näpuga koore peale, peaks pealispind natuke alla vajuma. Papaia on üle küpsenud, kui koor on liiga pehme või viljast eraldub lääget hõngu.

Viigimari

Kuna väga kergesti riknev viigimari ei kannata pikka transporti, ei näe meie kliimavööndis teda müügil kuigi sageli. Küpseid viigimarju tuleb käsitleda väga ettevaaltikult. Nende koor on tume ja sisu pehme.

Allikas: VIljade Maailm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles