Lugeja kirjutab: naisel ei tasu jõusaali karta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõusaalis. Pilt on illustratiivne.
Jõusaalis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Seoses kaalulangetusteemalise lugejamänguga kirjutas meile lugeja, kes on avastanud, et kõige rohkem meeldib talle treenida jõusaalis. Seda soovitab ta ka teistele, sest naistel ei tasu karta, et jõusaalis tingimata liiga suured lihased vormitakse.

Julgen öelda, et olen ilmselt keskmine naine - seda nii kehakaalult kui soovi poolest aeg-ajalt kaalu langetada. Minu kaal on mitmeid kordi 10 kilo jagu kõikunud. Nii minu püüdluste tõttu kui muudest asjaoludest mõjutatuna.

Pärast aastaid kaalulangetamiskogemusi võin öelda, et imenippidesse ma ei usu. Kui need on ka olemas, siis ma ei soovitaks ega prooviks neid. Selge on see, et püsiv normaalne kaal on kombinatsioon toidust ja liikumisest. Ei midagi põrutavat.

Mida ma siiski võiksin oma kogemuse põhjal soovitada? Minu parim kogemus on olnud sobiva treeningu leidmine. Avastasin enda jaoks jõusaali väga ammu, veel siis, kui eestlannad sinna harva sattusid. Endalegi ootamatult sain aru, et just see ongi minu treening!

Mul vedas, sest mind toetasid ja õpetasid nii elukaaslane kui saalitreener. Sain korraliku treeningkava ja hakkasin selle järgi harjutama. Esimest korda elus sain ma aru, millised lihased mul on ja kuidas nad liiguvad. Hakkasin tunnetama oma keha ja sain seeläbi ka oma kehaga paremini sõbraks.

Paari kuu pärast tundsin end jõusaalis kui kala vees. Boonuseks olid kilod, mis kadusid kui võluväel. Kaal langes mõne kuuga 65lt kilolt 58le. Rasva asemele tekkisid lihased. Sain aru

ka sellest, et nii suuri lihaseid nagu kulturistidel, saab väga raske töö ja spetsiaalse toitumisega. Ühelgi naisel pole põhjust karta, et tal jõusaalis käies äkki liiga võimsad lihased tekivad.

Jõusaalitreening sobis mulle imehästi ka seetõttu, et sain kõike teha omas tempos ega pidanud end pidevalt teistega võrdlema. Ühtegi rühmatreeningut ei armasta ma siiani.

Spordist sai minu lemmikhobi ja elu loomulik osa. Peagi märkasin trennis endasuguseid algajaid naisi, kes tulid nüüd isegi minult harjutuste kohta nõu küsima. Aitasin neid meeleldi ja olin sisimas uhke. Kui mu kehalise kasvatuse õpetaja mind näinud oleks, poleks ta küll uskunud, et see olen mina. Nii sportlik ja heas vormis!

Viimasel ajal pole ma küll aktiivselt jõusaalis käinud, kuid mul on väga hea meel, et olen leidnud oma spordiala. On lihtsalt imeline tunda liikumisest rõõmu. Kooli ajal ma seda kahjuks ei osanud, aga parem hilja kui mitte kunagi. Treeningud andsid mulle palju suurema enesekindluse ja loomulikult on selle mõju tervisele hindamatu.

Mina julgen jõusaalitreeninguid küll kõigile soovitada. Kindlasti ka neile, kes pole varem väga sportlikud olnud. Just jõusaalis on võimalik omas tempos järk-järgult alustada ja vastavalt võimetele edasi minna. Kui vorm käes, siis minul piisas selle hoidmiseks kahest trennist nädalas.

Kui päris aus olla, siis toitumisele ma jõusaalis käies suuremat tähelepanu ei pööranud. Olin heas vormis ja elu parimas kaalus, nii et toitumine justkui polnudki teema. Tegelikult ei olnud mul peale töö ja trenni eriti vaba aega, mil toidu peale mõelda, nii et sõin pingutuseta täiesti mõistlikke koguseid, kusjuures suurim neist oli õhtul pärast trenni!

Minu arvates pole kaalulangetamisel mõtet hakata pihta liiga äärmuslikult - tavaliselt ei pea niimoodi nädalatki vastu. Samuti pole mõtet mingitest toitudest täiesti loobuda, kui need sulle väga maitsevad. Ikka tasa ja targu. Tükike kooki ei tee sind kohe paksuks, ära sellepärast veel alla anna.

Igasugune liikumine aitab ka alati kaasa. Kõlab kulunult, aga ära jäta ühtegi liikumisvõimalust kasutamata. Jalutamine, füüsiline töö jne. Ära siis muidugi unusta, et esialgu võib see söögiisu tõsta.

Kindlasti ei ole mõtet kaalu langetamisel endale valetada. Kas sa ikka sööd tegelikult nii mõistlikult nagu arvad? Kas liigud piisavalt ja kas oled ikka trenni jõudnud? Tihti öeldakse, et ma ju teen kõike, aga kaal ei lange. Tavaliselt on see lihtsalt vale - sa ei tunnista endale, et sa tegelikult ei ole ennast käsile võtnud.

Veel üks nõuanne - mida rohkem oled rahul oma elu ja kehakaaluga, seda vähem otsid lohutust toiduga. Kuidas see rahulolemine käib? Eks see ole juba teine pikk teema ja loomulikult mullegi tuttav.

Lohutuseks kõigile - olen ka ise hetkel taaskord kaalu langetamise teel ja pean nüüd kõiki teile antud nõuandeid ise ka alles rakendama ja meeles pidama hakkama. Kaal kaaluks, aga heas vormis olla on mõnus ja tervise seisukohalt hädavajalik.

***

Selle loo autor valis endale auhinnaks Avoni Activinol tehnoloogiaga nahka taastava 14-päeva hoolduskomplekti. Komplektis on Anew Reversalist taastav vahutav näopesugeel, taastav päevakreem SPF 25 UVA/UVB, öökreem ning sära andev silmakreem ja salv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles