Kaika Laine ootab temalt abi saanud inimesi oma sünnipäevapeole

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaika Laine pole pika ravitsejatee jooksul oma elutarkust vaka all hoidnud. Pildil intervjueerib teda Eesti Raadio "Keskööprogrammi" jaoks Liina Lepik.
Kaika Laine pole pika ravitsejatee jooksul oma elutarkust vaka all hoidnud. Pildil intervjueerib teda Eesti Raadio "Keskööprogrammi" jaoks Liina Lepik. Foto: Erakogu

Ravitseja Kaika Laine pikaaegne sõber Vahur Kersna korraldab sel pühapäeval, 3. mail Laine 82. sünnipäeva peo, kuhu on oodatud kõik inimesed, kel põhjust olla Lainele tänulik.


Ühtlasi esitletakse peol Reet Kudu värsket raamatut «Kaika Laine - sajandi naine». See on esseevormis mõtisklus lihtsast maatüdrukust, kelle saatuseks oli saada legendaarseks rahvaravitsejaks. Lisaks vestlustele Lainega on autor läbi sõelunud hulgaliselt materjali Tartu kirjandusmuuseumi kogudest, tuues välja põnevaid dokumente alates pealekaebamistest KGB-le lootuse kaotanud arstide saatekirjadeni «dr. Laine Rohti» juurde.

Kuigi raamatus käsitletavate uskumatute paranemislugude taustal ei oska keegi öelda, kui palju inimesi on aegade jooksul Lainelt tervise tagasi saanud, on dokumenteeritud, et ainuüksi 1982. aastal käis tema juures abi küsimas lausa 10 500 inimest.

Aasta tagasi oli Laine ise väga kehvas seisus, kuid tänu arstidele pulbitseb elurõõm temas täna edasi. «Laine on väga heas vormis, tema pilk selge ja vägev,» räägib Vahur Kersna, Laine pikaaegne sõber ja üks pühapäevase peo korraldaja.

Vahur Kersna sõnul sai nende tutvus alguse juba tema lapsepõlves, kui Laine oli Antsla postiljon. Nende kohtumistel ei väsi Laine meenutamast külma talvepäeva, mil väike Vahur olla palunud, et tädi ka teda postisaani peale võtaks. „Ta on mulle seda lugu nii palju rääkinud, et mida aasta edasi, seda usutavamaks see muutub," muigab Kersna.

Sünnipäevapidu algab Kaika koolimajas sel pühapäeval kell 13. Kohapeal saab võtta raamatusse autogrammi ning külalistele esineb Laine suur lemmik, Eesti estraadi hiid Vello Orumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles