Gripiga saunaskäik ei ole tervisele hea

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga kuuma sauna ja külmaveeprotseduuridesse peab südamehaige suhtuma suure ettevaatlikkusega.
Väga kuuma sauna ja külmaveeprotseduuridesse peab südamehaige suhtuma suure ettevaatlikkusega. Foto: Margus Ansu

Vanasti usuti, et saun võib ravida, ja see teadmine pole tänapäevalgi kusagile kadunud. Mõningatele haigustele on aga saun siiski vastunäidustatud.

«Kuna saun on kuumaprotseduur, ei sobi see kindlasti kõrgenenud kehatemperatuuri korral,» hoiatas pereõde Katrin Poom. «Ägeda haiguse, näiteks gripi, neerupõletiku ja muu viirusinfektsiooni algfaasis on saunaskäimine organismile liialt koormav,» rääkis ta. Saun ei sobi ka nahapõletike ja muljumishaavade puhul. Neil juhtudel võib paranemine venima hakata.

Südamega seotud probleemide korral ei pea saunas käimist täielikult vältima. «Mõõdukas sauna nautimine võib olla kasulik, kuid ainult juhul, kui tegu pole ägedate kahjustuste või kaugelearenenud südamepuudulikkusega,» lisas Poom. Kui süda suuri koormusi ei talu, peaks vältima leilisaunaga liialdamist ja liigniisket sauna, sest auru toimel võib vererõhk järsult kõrgeneda.

Pereõe sõnul annab saun hea efekti põskkoopapõletiku puhul, kuna kuum leil vähendab põskkoobastes tekkinud turset. Saun aitab leevendada ka pikaleveninud bronhiiti ja astmat.  

«Hingamisteede põletike ja bronhiaalastma korral sobib ainult kuiv saunaleil, niisket leili nende haiguste põdejad ei talu,» täheldas Poom.

Saunaravi on soovitatud reumaatiliste ja neuralgiliste valude puhul kaelas ja seljas ning õlanärvipõimiku põletiku korral. Saunatamine on andnud häid tulemusi ka närvivalude puhul kätes ja istmikunärvivalude ravis. «Kontoritöötajatele: istumisest tingitud valus tagumik ja hiireliigutamisest valus ranne on just sellised hädad, mis saunas hõlpsasti leevendust leida võiksid,» märkis Poom.

Kudede sügavuti läbisoojendamine lõõgastab lihaseid ja parandab sidekoe venimisvõimet. «Rahvapäraselt öeldes muudab vanad kondid pehmeks ja paneb need liikuma,» lisas ta.

Lisaks krooniliste haiguste ravile aitab saun korda saada ka sportimisel või muu trauma tagajärjel vigastada saanud liigesed. Hästi mõjub saun radikuliidile ning erinevatele lihase-, liigese- ja närviprobleemidele.

Pärast pingelisi eksameid, väsitavat tööpäeva või sportimist aitab saunaskäik end maha laadida. Ka immuunsüsteem tugevneb. «On täheldatud, et regulaarselt saunas käivad inimesed haigestuvad külmetus- ja viirushaigustesse märksa harvemini kui need, kelle harjumuste hulka saunaskäimine ei kuulu,» lausus Poom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles