Geelmaniküür võib suurendada nahavähi riski

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Geelküüsi peetakse kõige mugavamaks mooduseks, kuidas saada omale läikivad ja tugevad küüned, mis kestavad nädalaid. Kuid geelmaniküür võib põhjustada püsivat kahju küüntele ja suurendada nahavähi ohtu.

Geelküünte paigaldamiseks kasutatakse kolme kihti spetsiaalset küünelakki ja iga kiht kinnitatakse kasutades UV-valgust. Ekspertide sõnul võivad sel aga olla ohtlikud kõrvalmõjud, kirjutab Daily Mail.

New Yorgi ülikooli meditsiinikooli doktor Chris Adigun selgitas, et UV-lambid kahjustavad naharakke samuti nagu solaarium. «Naised, kes käivad tihti geelküüntega hoolduses, peaksid mõtlema ka nahavähi riskile,» sõnas Adigun. Ta on selle pärast koguni nii mures, et soovitab naistel enne küünehooldusesse minekut panna kätele kaitsekreemi.

Murettekitav on ka asjaolu, et inimesed ei tea, kui suures koguses UV-kiirtega nad küünehoolduses kokku puutuvad.

2009. aastal tehtud uuringus tuvastati kaks naist, kellel olid kätele tekkinud kasvajad, sest käed olid liiga palju kokku puutunud UV-valgusega. Mitte kummagi naise suguvõsas polnud eelnevalt olnud vähijuhtumeid, mõlemad töötasid siseruumides ega puutunud liigselt kokku päikesevalgusega.

Lisaks muudab UV-valgus naha vanemaks, mis tähendab seda, et võid ju saada ideaalsed küüned, kuid kätele tekivad kiiremini kortsud.

Adigun tõi välja ka asjaolu, et pikaajaline maniküür võib varjata küüneprobleeme või kasvajaid ning maniküüri tõttu võib haiguse diagnoosimine edasi lükkuda. Tema sõnul pole hea küüsi pikalt sama maniküüri all varjata, sest sel viisil ei näe sa, mis küünte all võib toimuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles