Murede klaasi uputamine suurendab noorte suitsiidiriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored
Noored Foto: SCANPIX
Noored, kes halvas tujus või masenduses olles alkoholipudeli järele haaravad, tõstavad teistest suurema tõenäosusega käe omanda elu vastu.

Sellisele järeldusele jõudsid Ameerika Ühendriikide uurijad, kes küsitlesid 32 000 seitsmenda kuni kaheteistkümnenda klassi õpilast, vahendab Reuters.

«Halvas meeleolus olles joomine seostub enesetapust varem mõelnud noorte puhul 68 protsendi võrra kõrgema suitsiidiriskiga,» sõnas Connecticuti ülikooli tervisekeskuse uurimisrühma kuulunud doktor Elizabeth A. Schilling.

Ka neil õpilastel, kes polnud varem enesetapule mõelnud, suurendas kurvas tujus alkoholi tarbimine suitsiidi tõenäosust tervelt kolm korda.

2001-2002 õppeaasta jooksul korraldatud uuringus võeti arvesse vaid neid suitsiidikatseid, millest õpilased küsimustikele vastates ise teada andsid. Enamik vastajatest käisid 9.-12. klassis ning olid 14-17 aasta vanused.

12,2 protsenti vastanuist ütles, et oli uuringule eelnenud aasta jooksul halvas tujus olles alkoholi tarbinud. Neist omakorda 18 protsenti ehk ligi viiendik tunnistas, et on enesetappu üritanud. Õpilastest, kes ennast õnnetuna tundes alkoholi ei joonud, oli suitsiidikatse teinud vaid kolm protsenti.

«Halvas tujus olles joomine seostus nende seas, kes polnud viimase aasta jooksul enesetapust mõelnud, oluliselt suurema suitsiidiriskiga,» tõdesid uurijad.

Schillingi hinnangul võib halvas tujus jooma hakkamine olla üks ohumärke, millele tuleks tähelepanu pöörata, sest paljud noored ei räägi oma enesetapukavatsustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles