Toiduekspert: valmissalat on ohtlikum kui hamburger

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salatilett poes. Illustreeriv foto.
Salatilett poes. Illustreeriv foto. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Suurbritannia üks tunnustatumaid toidueksperte Hugh Pennington väidab, et nn valmissalatid on tervisele ohtlikumad kui hamburgerid.

Tema hoiakut mõjutas selles suunas hiljutine Suurbritannias tuvastatud juhtum, kus arvatakse, et 300 inimesel kõhulahtisust põhjustanud parasiit krüptosporiidium pesitses just ühe müügil olnud valmissalati sees, kirjutab The Telegraph.

Penningtoni arvates on teatud tüüpi baktereid, mida ettelõigatud salatites tihti leidub, võimatu vältida, kui salatilehti just ei kiiritata – viimasele protsessile oleks avalikkus ilmselt suuresti vastu. Mullu mais toimunud intsidenti, kus 300 inimesel Inglismaal ja Šotimaal tekkis raske krüptosporiidiumi infektsioon, uurib siiani sealne Inglismaa Tervisekaitse Agentuur.

Agentuur analüüsis, kui vastuvõtlikud on mitmesugused salati komponendid, juurviljad jm, erinevatele parasiitidele. Kõige rohkem leiti tulemustes seoseid parasiitidega ettelõigatud valmissalatites, milles kasutati erinevaid salatilehti ning mida müüs üks suurimaid Suurbritannia jaekette.

Professor Penningtoni sõnul järgnesid samalaadsed juhtumid ka USAs, kus ollakse pestud ja ettelõigatud salatites peituda võivate bakterite tõttu väga mures. Näiteks kutsus USA suurtootja Dole mullu kümnes osariigis müügilt tagasi American Blend «värske» salati, kui Tennessee tervishoiuametnikud tuvastasid toodetes terve pika nimekirja erinevaid baktereid.

Nõudlus salati järgi on tervislike elustiilide kampaaniate tõttu üldiselt suurenenud. Sellegipoolest peetakse salatit tooteks, mis võib kõige suurema tõenäosusega põhjustada toidust tingitud haigestumisi. Seda peamiselt seetõttu, et rohelist toidukraami kasvatatakse enamjaolt otse mullas, kus pesitsevad patogeenid ehk haigust tekitavad mikroobid. Viimaseid hävitab teatud juhul vaid kuumus või tugevad puhastusained.

«Üldiselt on turvalisem süüa hamburgerit kui salatit, mis sellega kaasas käib,» lausus Pennington. «Hoolimata hiljutisest hobuselihaskandaalist ja teistest skandaalidest, saab liha kvaliteeti mitmete protseduuride kaudu hõlpsamalt kontrollida. See ei kehti samamoodi salati puhul. Köögivilju saad n-ö turvaliseks teha vaid küpsetamise abil ja seda ei saa ilmselgelt teha toorsalati valmistamisel,» lisas ta.

Seega soovitab Pennington inimestel salatit isegi siis uuesti pesta, kui tootel on kirjas, et salat on pestud. Pennington viitab ka 2011. aastal Saksamaal aset leidnud E. coli bakteri levikule, mille tagajärjel suri 22 inimest. Usutakse, et bakteri levik sai alguse kohalikust oafarmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles