Sotsiaalministeerium: hoiatussilt suitsupakil ei tohi varjutada kaubamärki

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakkide riiulile pannakse poodides kate ette.
Suitsupakkide riiulile pannakse poodides kate ette. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Sotsiaalministeerium koostas valitsusele esitamiseks seisukohad Euroopa Komisjoni algatatud uuele tubakadirektiivi eelnõule. Ministeeriumi hinnangul on võimalik, et hoiatussilt suitsupakil muutub suuremaks, kuid piisavalt peab ruumi jääma ka kaubamärgile.

Sotsiaalministeerium koostöös tubakapoliitika ekspertide töörühmaga on koostanud seisukohad Euroopa Komisjoni algatatud uuele tubakadirektiivi eelnõule. Need esitatakse homsel istungil valitsusele heakskiitmiseks.

Praegu kehtiv tubakadirektiiv näeb ette, et tekstihoiatus peab üldjuhul katma 30 protsenti tubakatoote tarbijapakendi välispinnast. Uus direktiivi eelnõu näeb ette, et tekstihoiatus peab olema kombineeritud pilthoiatusega ning sellise hoiatuse suurus peab olema vähemat 75 protsenti pakendi välispinnast.

Sotsiaalministeerium on valitsusele esitatavas seisukohas nõus pilthoiatuse kasutuselevõtuga ja peab võimalikuks ka hoiatuse suurendamist, kuid viisil, et pakendil oleks jäetud piisavalt ruumi ka kaubamärgile. Seega toetatakse põhimõtteliselt pilthoiatuste kasutuselevõtmist kõikides liikmesriikides, kuid mitte 75 protsendi ulatuses.

Euroopa komisjoni Eesti esinduse meedianõunik Maris Ilves ütles, et liikmesriigid peavadki oma kompromissversioone esitama. «Eestil on teiste liikmesriikidega täpselt samasugune õigus avaldada oma arvamust,» kinnitas Ilves.

Valitsusele esitatavas seisukohas toetatakse ka näiteks eristuva maitse ja lõhnaga tubakatoodete keelustamist. «Suitsetamise levimusmäär Eesti noorte hulgas on endiselt üks Euroopa Liidu kõrgemaid. Direktiivis on suur rõhk just noorte kaitsmisel, et nad ei hakkaks suitsetama ja sellega oma tervist rikkuma,» ütles sotsiaalminister Taavi Rõivas.  

Seisukohad muutuvad avalikuks pärast seda, kui valitsus on need heaks kiitnud.

Tubakapoliitika ekspertide töörühma kuuluvad samad esindajad, kes olid kaasatud ka tubakapoliitika rohelise raamatu koostamisse. Eesti seisukohad tubakadirektiivi eelnõule peab heaks kiitma ka riigikogu.

Esimene eelnõu poliitiline arutelu on planeeritud Iirimaa eesistumise lõpus 21. juunil 2013 toimuval sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitseküsimuste nõukogu istungil (EPSCO). Komisjon on avaldanud lootust, et eelnõu osas jõutakse kokkuleppele järgmisel aastal enne Euroopa Parlamendi praeguse koosseisu volituste lõppemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles