Restoranis einestades võid pahaaimamatult väga palju kaloreid tarbida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoranieine.
Restoranieine. Foto: SCANPIX

Toronto ülikoolis tehtud uurimuse kohaselt sisaldab keskmine restoranieine 58 g rasva, mis on lausa 89 protsenti keskmise inimese päevasest soovituslikust kogusest.

Kui keskmine soovituslik päevane kalorite kogus on 2000 kilokalorit, siis uuringu järgi, milles analüüsiti 685 soolast einet ja 156 magustoitu 19 restoranis üle kogu Kanada, sisaldab keskmine eine 1128 kilokalorit ehk rohkem kui pool päevasest soovituslikust kogusest.

Ajelehe Daily Mail andmetel ei ole olukord kiita ka naatriumi, küllastunud rasvhapete ja transrasvade koha pealt: keskmine eine sisaldab 151 protsenti soovituslikust naatriumi, 83 protsenti soovituslikust küllastunud rasvhapete ja 60 protsenti soovituslikust kolesterooli kogusest.

Mis kõige hullem, ka salatid peidavad endas ohtlikult palju kaloreid. Uuringu üks autoritest Mary Scourboutakos sõnab: «Oluline on teada, et kaloreid oli ohtralt kõigis erinevates toitude kategooriates ning ka salatite kui kõige lahjemate toitude kategoorias leidus kaloreid üllatavalt palju. Kui keskmiselt sisaldab üks salat 657 kilokalorit, siis mõned salatid sisaldasid koguni 1370 kilokalorit.»

Ta jätkab, et kõige murettekitavam on just kõrge küllastunud rasvade sisaldus, sest nende rasvade kogus võiks päevas olla nii madal kui võimalik.

Teadlased leiavad, et uuringu tulemustest lähtuvalt oleks äärmiselt oluline, et seaduse järgi peaksid kõik restoranid kalorite, rasvade, süsivesikute ja muu sisalduse esile tooma. Mary Scourboutakose sõnul aitaks see inimeste teadlikkust kasvatada, sest enamik inimesi lihtsalt ei oskagi arvata, et nende eine nii palju kaloreid või rasva sisaldab.

Ta annab ka mõned soovitused, mida restoranis süües tasuks jälgida:

·      Salatit tellides tuleb olla eriti ettevaatlik kõigi mitteaedviljade suhtes – krutoonid, peekon, juust ja kaste. Hea nipp on paluda kaste tuua alati salatist eraldi, sest nii on kergem kontrollida, kui palju kastet sa sööd.

·      Pastaroogasid tellides tuleks vältida koorekastmeid ja kõrvale mitte liiga palju saia (näiteks tüüpilist küüslaugusaia) süüa.

·      Tavalist praadi tellides on kaval tellida praad kartuli või riisi asemel näiteks köögiviljade või toorsalatiga.

·      Igal juhul tasuks vältida ka vähetoitvaid kuid kaloririkkaid jooke, eelroogasid ja magustoite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles