Rootsis määrasid arstid antibiootikume tervetele inimestele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Rootsis paljastusid juhtumid, kus arstid andsid antibiootikume täiesti tervetele inimestele.

Kümnest arstist üheksa määrasid antibiootikume, ilma põhjalikult kontrollimata, kas neid tõesti vaja on, kirjutab Dagens Nyheter.

Ainult üks arst keeldus antibiootikume välja kirjutamast ja järgis sellega uusi karmimaid ettekirjutusi, mille eesmärgiks on saada kontrolli alla ravimitele allumatute bakterite levik.

Ajakirjanikud tegid arstidega katse, kui kergelt on võimalik saada antibiootikume. Patsientidena esinenud ajakirjanikud külastasid Stockholmis tegutsevaid eraarste, kellele ütlesid oma haiguseks põskkoopa põletiku.

Enamik arste tegeles patsientidega ainult viis minutit ja kirjutas kohe antibiootikumid. Pooled arstidest siiski uurisid patsiente natuke kauem.  

Mitte keegi arstidest ei maininud ravimiresistentseid bakterite riski ning ei soovitanud ka oodata paar päeva, et äkki sümptomid hakkavad taanduma ka ilma ravimiteta.

Põskkoopapõletik on Rootsis väga levinud diagnoos. Selliseid diagnoose tehakse aastas umbes 150 000 ja  seda ravitakse antibiootikumidega.

Katses osalenud ajakirjanike sõnul on juba mitmed uuringud seadnud antibiootikumide efektiivsuse kahtluse alla,  kuna neid ravimeid tarbitakse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles