Mida loomulik juuksevärv sinu kohta paljastab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie juuksed on meie välimuse juures üheks kõige märgatavamaks tunnuseks ja seepärast me nende eest nii hästi hoolt kannamegi. Kuid vaevalt mõtleb keegi kunagi sellele, et meie loomulik juuksevärv paljastab meie vaimse ja füüsilise tervise (ja ka armuelu) kohta nii mõndagi üllatavat.

Kui sa oled blond...

Kaitse oma silmi

Naistel on meestest suurem risk haigestuda maakuli degeneratsiooni. See on vanusega seotud silma kahjustumine, mis võib põhjustada ka pimedust. Silmaarst Svetlana Kogan sõnab, et kahjuks on eriti suur oht maakuli degeneratsiooni põdeda just heledapealistel. Selle vastu aitab aga silma kaitsvate luteiini ja seaksantiini rikas toit – nagu näiteks kapsas, spinat  ja hernet. Svetlana Kogan soovitab iga päev süüa ühe tassi selliseid rohelisi köögivilju.

Kata oma nahka

Melaniin annab nahale värvuse ja kaitseb seda ultraviolettkiirguse eest, ütleb dermatoloog Joel Schlessinger. Blondide nahk toodab aga vähem melaniini ja seega on neil kõrgeim risk haigestuda nahavähi eriliiki melanoomi. Kõige kaitstum on just blondide peanahk. Naha kaitsmiseks tuleb kasutada päikesekaitsekreemi faktoriga 30 ja alati tuleb otsese päikese käes viibides kaitsta pead. Hea uudis: laia äärega rannakübarad on alati moes!

Kui sa oled brünett...

Enneta juuste väljalangemist

Rohkem kui 30 miljonit Ameerika naist, kes kannatavad silmnähtava juuste väljalangemise käes, on brünetid. See võib olla tingitud selles, et juba sündides on neil blondidest ja punapeadest vähem juukseid. «Pruunid juuksekarvad on tavaliselt jämedamad kui heledad või punased,» ütleb Schlessinger. Seega kui pruunid karvanääpsud surevad, on tühjad kohad peas rohkem silmapaistvamad. Järjekordselt peitub selle probleemi lahendus toitumises: söö rauda. Rauda oleks päevas vaja keskmiselt 18 mg ehk söö näiteks üks tassitäis kaerahelbeid.

Hoidu suitsust

Kastanitooni juuksed on tingitud sellest, et su nahk toodab palju melaniini, mis võib kiirendada nikotiinist sõltuvusse jäämist. Põhjus: melaniin takistab maksal nikotiini kiiret töötlemist ning mida kauem on see sõltuvusaine su kehas, seda lihtsamalt sa sellest sõltuvusse jääd. Katsed näitavad, et C-vitamiin on sel puhul maksale abiks. Tarbi seda 75 mg päevas – näiteks pool tassi punast paprikat või üks keskmise suurusega apelsin. Ilmselgelt on kõige targem aga suitsetamist mitte kunagi proovidagi.

Napsa endale poiss-sõber

Jutt, et mehed eelistavad blonde, ei vasta tõele! Hiljuti Florida osariigi ülikoolis läbi viidud uurimus näitas, et mehed eelistavad tõsiste suhete loomisel brünette, sest brünetid paistavad neile usaldusväärsemate ja püsivamatena.

Kui sa oled punapea...

Hoia oma suud

Järgmine kord hambaarsti juurde minna on sul õigus küsida kangemat tuimestussüsti. Tuleb välja, et kirevad juuksed on põhjustatud pärilikust DNA mutatsioonist ning see mutatsioon muudab punapead nii kohalike kui ka üldiste tuimestuste suhtes resistentseks, sõnab doktor Daniel Sessler. Uurimused näitavad, et punapead vajavad keskmiselt 20 protsenti rohkem tuimestavat ainet kui blondid või brünetid. Hambaarsti juures käimine põhjustab sulle palju valu? Ära karda talle oma madalast valulävest arstile rääkida.

Ole Parkinsoni tõve koha pealt ettevaatlik

Hiljutine Harvardi ülikoolis läbi viidud uurimus avastas, et punapeadel esineb Parkinsoni tõbe lausa 90 protsenti suurema tõenäosusega kui blondidel ja brünettidel! Miks? Tõenäoliselt on süüdi see sama geeni mutatsioon: see mutatsioon mõjutab üht teist tüüpi geeni, mis omakorda muteerudes põhjustabki Parkinsoni tõbe. Positiivne on see, et abiks võib olla foolhape. Foolhapet tuleks võtta 400 mikrogrammi päevas (raseduse ajal rohkem). Ka multivitamiinid sisaldavad õiges koguses foolhapet.

Varu endale kondoome

Kas punapead on tõesti parimad armastajad? Igal juhul on kindel see, et ühe uurimuse kohaselt on punapead magamistoas kõige aktiivsemad. Põhjus võib olla järgmine: punast seostatakse tulega ja tuld omakorda kirega. Psühholoog Margaret Lewin sõnab, et paraku tihti muutuvadki inimesed selliseks nagu neist eeldatakse ehk punapead muutuvad kirglikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles