Rinnapiim soodustab beebi aju arengut

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnapiim.
Rinnapiim. Foto: Elmo Riig / Sakala

On teada, et rinnapiim on imikule kõige parem toit, kuid nüüd selgus lisaks, et rinnapiimalaste aju areneb kiiremini kui neil, kes saavad rinnapiimaasendajat või rinnapiima ja asendajat vaheldumisi.

USA Browni ülikooli teadlaste uuringus kasutati magnetresonantstomograafi, millega jälgiti aju kasvu kuni nelja-aastaste laste puhul, vahendab teadus.err.ee.

Selgus, et juba kaheaastastel lastel, kes olid saanud ainult rinnapiima vähemalt kolm kuud, olid iseäranis arenenud need ajupiirkonnad, mis on seotud keele, emotsioonide ja tunnetusega.

Uuringus vaadeldi aju valgeaine (kude, mis koosneb pikkadest närvikiududest ning aitab aju eri osadel omavahel suhelda) mikrostrutuuri, mis teiseks eluaastaks kasvas kõige hoogsamalt vaid rinnapiimast toitunud lastel ja oli tagasihoidlikum segutoitu saanutel. Rinnapiimaga toidetud laste ja kunsttoitu saanud laste valgeaine kasvutempo erinevus oli 20-30 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles