Mida süüa enne ja pärast trenni?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerahelbepuder mustikate, banaanide ja kreeka pähklitega toob pohmellile leevendust.
Kaerahelbepuder mustikate, banaanide ja kreeka pähklitega toob pohmellile leevendust. Foto: SCANPIX

Parimate trennitulemuste saavutamiseks tuleb tähelepanu pöörata ka õigele toitumisele. Siin on parimad toidud, mida süüa enne ja pärast trenni.

Enne: täistera sai banaanilõikude ja kaneeliga

Enne trenni on su parimaks sõbraks süsivesikud. Tähtis on aga tarbida nii liht- kui ka liitsüsivesikuid, et jätkuks piisavalt energiat kogu trenniks. Täistera sai ja puuviljad varustavadki sind mõlemat sorti süsivesikutega ning lisaks on need kergesti seeditavad, kirjutab Yahoo! Shine. Banaan on eriti kasulik neile, kelle raske trenn paneb palju higistama – see sisaldab palju kaaliumi, mida higistamisega organismis väheseks jääb. Kaneel aga omakorda stabiliseerib veresuhkru taset ja parandab aju tööd.

Pärast: grillitud kana köögiviljadega

Pärast trenni soovib su keha taastuda, seega vajad sa tervislikku ja toitvat rooga. Kanaliha sisaldab palju valku ja ka piisaval hulgal süsivesikuid ning on seega väga toitev. Köögiviljad on aga kasulikud südamele.

Enne: Kreeka jogurt kuivatatud puuviljade ja pähklitega

Lähed pikemale jooksule? Söö enne seda Kreeka jogurtit. See on kergesti seeditav ning tervislik puuvilja-pähkli segu annab sellele suurepärase maitse. Kuivatatud puuviljades leiduv looduslik suhkur annab sulle koheselt energiat ning pähklid hoiavad su insuliini taseme normaalsena kogu trenni vältel. Pähkleid ei tohiks enne trenni süüa aga suures koguses, kuna suure toiteväärtuse tõttu võtab nende seedimine aega.

Pärast: omlett köögiviljade ja avokaadoga

Kõik teavad, et munad sisaldavad palju valku ning aitavad seega kaasa lihaste taastumisele ja kasvule. Muuda tavaline omlett maitsvamaks sinna sisse erinevaid köögivilju lõikudes ning söö kõrvale üks avokaado. Avokaado aitab su kehal köögiviljades leiduvaid vitamiine paremini imendada.

Enne: mahedik

Kui sul on trenni kiire, haara kaasa üks mahedik. Kiire ja tervisliku mahediku saad segades kokku Kreeka jogurti, üks või kaks su lemmikut puuvilja ja natuke müslit.

Pärast: lõhe maguskartuliga

Lisaks sellele, et lõhe sisaldab palju valku ja kasulikke rasvu, aitab see kala ka vähendada põletiku ohtu ja reguleerida insuliini taset ning on kasulik liigestele. Maguskartul sisaldab ohtralt liitsüsivesikuid ning aitab taastada glükogeeni taset.

Enne: kaerahelbepuder puuviljade või marjadega

Kaerahelbepuder on enne trenni suurepäraseks valikuks, sest hoiab kõhu täis terve pika trenni. Puuviljad ja marjad sisaldavad palju vett ning kaitsevad sind dehüdratsiooni eest.

Pärast: täistera sai tuunikala, hummuse ja spinatiga

Kui sa teed trenni hommikuti, on suurepäraseks trennijärgseks eineks just see võileib. Tuunikala sisaldab vähe kaloreid, kuid palju valku ja süsivesikuid. Hummus on määrdeks palju tervislikum kui majonees või sinep ning sisaldav ohtralt kiudaineid. Spinati tervislike omadusi aga ei jõuagi üles lugeda – alustades ilusa jume andmisest kuni vererõhu alandamiseni.

Enne: õuna viilud pähkli- või mandlivõiga

Kui sa soovid enne trenni midagi magusat, vali šokolaadi või kommi asemel üks õun. Õun hoiab su veresuhkru taseme normaalsena ning sisaldab palju vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Väga toitev ja maitsev on õuna viiludele määrida peale pähkli- või mandlivõid.

Pärast: kakao

Viimased uurimused näitavad, et kakao on viimane trennijärgne moeröögatus. Seda sellepärast, et see sisaldab nii taastuda aitavaid valke ja süsivesikuid ning teeb tasa trenniga kaotatud vedeliku, soolade, kaltsiumi kui ka suhkru taseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles