Vähene uni rikub suhteid ja elukvaliteeti

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni.
Uni. Foto: SCANPIX

Lisaks sellele, et krooniline magamatus võib halvemal juhul soodustada diabeedi ja südamehaiguste teket, on napil uneajal väiksemaid kõrvalmõjusid, mis sinu igapäevast elukvaliteeti ning enesetunnet siiski oluliselt mõjutada võivad.

Uuringute kohaselt magab 35 protsenti ameeriklastest öösel vähem kui seitse tundi, mis ei ole tegelikult piisav. Womansday reastas põhjused, miks magamiseks aega peaks leidma.

Kaalutõus
Unepuudus aeglustab rakkude metabolismi ning suurendab näljatunnet, eriti isu toitude järele, mis sisaldavad ohtralt rasvu või süsivesikuid. Kindlasti pole hea enne magamaminekut alkoholi tarbida, isegi kui jood vaid pokaali veini. Lisaks sellele, et alkohol sisaldab ohtralt kaloreid, mõjutab alkohol ka une kvaliteeti ning hoolimata sellest, et õhtune naps sind uniseks tegi, oled sa hommikul siiski väsinum kui tavaliselt.

Liigne emotsionaalsus
Väsinuna võid muutuda üliemotsionaalseks ning käituda üllatavalt isegi enda jaoks. Kui inimene pole saanud end pikema perioodi jooksul välja magada, võib see soodustada depressiooni langemise riski. Kui sa tunned, et sul on depressioon ning lisaks ka uneprobleem, pöördu spetsialisti poole, et teada saada, kas su unevaegus põhjustab depressiooni või vastupidi.

Väsinud pilk
Magamatus vähendab keha vedelikutasakaalu, muutes naha kuivaks. Seetõttu võivad silmaalused tursuda ning tumedamad näida. Kuigi selle probleemi vastu aitab eelkõige piisav uni, aitab tumedaid silmaaluseid ennetada ka kummelitee joomine ning silmakreemi kasutamine enne magamaminekut.

Probleemid autojuhtimisel
Väsinuna auto juhtimine võib olla sama ohtlik kui purjuspäi rooli istumine. Unevaegus muudab inimese uimaseks, aeglustab reaktsioonikiirust, vähendab tähelepanuvõimet ning muudab otsustusvõimet ebaadekvaatsemaks.
Kui tead, et sind ootab järgmisel päeval autosõit, joo haput kirsimahla, mille tarbimine Austraalia uuringu kohaselt pikendab une kestvust keskmiselt 39 minuti võrra.

Külmavärinad
Normaalolukorras langeb meie kehatemperatuur magades. Kui sa pole piisavalt maganud, võib juhtuda, et su kehatemperatuur langeb ning sa võid tajuda külmavärinaid või jahedust. Samuti soovitatakse magamistuba jahedana hoida, et tagada sügavam ja kvaliteetsem uni.

Kehv mälu
Unepuudus vähendab tähelepanuvõimet ja mõjutab aju võimekust informatsiooni salvestamisel. Et oleksid hommikuti tööle või kooli minnes ergas ning valmis, juuruta endale korralik unerütm ja hoia sellest kinni ka nädalavahetusel. Otsusta, mis kell sa õhtul magama lähed ning mis kell ärkad. Nii tagad endale piisavad unetunnid.  Lisaks aitab uimasust vähendada see kui sa veedad hommikul vähemalt mõned minutid õues, päevavalguses.

Libiidolangus
Unepuudusest tingitud stress mõjutab inimeste libiidot, vähendades soovi seksida. Isegi kui hoolimata väsimusest oleks sul endiselt soovi oma partneriga õrnutseda, võib ülalmainitud tujukus põhjustada konflikte, mis nullivad õhtused plaanid täielikult.
Samuti vältige teleri vaatamist või arvutis istumist hilisõhtul, sest see väsitab ning stimuleerib aju liigselt, raskendades uinumist.

Immuunsuse vähenemine
Uneprobleemidega kimpus olevate inimeste organismis on vähem antikehi kui neil, kes end korralikult välja magavad. Seetõttu on sul suurem risk jääda haigeks. Kui oled saanud vähem magada, hoia võimaluse korral eemale haigetest inimestest ning söö võimalikult vitamiinirikkaid toite.
Et paremini uinuda, muuda juba mõned tunnid enne magama minekut toad veidi hämaramaks, et organismi ette häälestada.

Trenn muutub raskeks
Kuigi vähene uni ei pruugi mõjutada seda, kui suuri raskuseid sa tegelikult tõsta jõuad või kui kiiresti sa tegelikult jooksed, võib sinu kehv enesetunne tekitada sulle mulje, justkui oleks ka trenn raskem. Jäta õhtuse söömise ja magama mineku vahele mõni tund, et kiiremini uinuda ning, et end hommikul trenni minnes paremini tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles