Seitse müüti rinnahoidjatest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rinnahoidja – naiseks olemise juurde kuuluv õnn või õnnetus. Kuna paratamatult on rinnahoidjad naise elu lahutamatuks osaks, levib nende kohta palju müüte.

Müüt 1:  rinnahoidjad võivad põhjustada vähki.

Vale. Mitte ükski rinnahoidja ei suurenda rinnavähki haigestumise riski. See müüt hakkas levima 90-ndate keskel, mil mõned teadlased väitsid, et rinnahoidjad lukustavad toksiine rindades asuvatesse kudedesse ja suurendavad seega vähki haigestumise riski.

Kuigi selline jutt levib veel ka tänapäeval, pole seda müüti mitte ükski teaduslik uurimus tõestanud, kirjutab Huffington Post. Arstide hinnangul ei sõltu vähki haigestumine mitte mingil viisil rinnahoidja tüübist või sellest, kui tihedalt see vastu keha on.

Müüt 2: keskmine rinnahoidja suurus on 75 C.

Kaua aega on levinud arvamus, et maailma keskmiseks rinnahoidja suuruseks on 75C. Ning kuigi rinnahoidjate tootjad saavad tõepoolest jälgida, mis suuruses rinnahoidjaid kõige rohkem ostetakse, erinevad ekspertide hinnangul erinevate firmade rinnahoidjad ja erinevad mudelid nii suurel määral, et keskmist rinnahoidja suurust polegi võimalik kindlalt teha. New Yorgis asuva pesupoe omanik Kim Caldwell sõnab, et rinnahoidjad on nagu teksad: ühe konkreetse paari sobimine ei tähenda, et ka teise mudeli sama suurus paras on. Huvitaval kombel lisab ta, et nende poes ostetakse kõige rohkem suurusi 70H ja 75I!

Müüt 3: rinnahoidjaga magamine hoiab rinnad pringina.

Mõned naised arvavad, et rinnahoidjaga magamine tagab neile pringid rinnad, kuid see pole tõsi. (Samas ka ei kahjusta rinnahoidjaga magamine rindu, nagu samuti osad arvavad.)

Ilukirurg Carlos Burnett sõnab, et magades ei tasu karta rindade «välja venimist». Seega pole tähtsust, kas sa magad rinnahoidjaga või mitte, kuigi enamike jaoks on ilma rinnahoidjata magamine mugavam.

Müüt 4: valge rinnahoidja on riiete alt kõige vähem märgatavam.

Kim Caldwall on üllatunud kui tihti arvavad naised, et valge rinnahoidja valge särgi all on kõige vähem märgatavam.

«Tegelikult on kõige vähem märgatavam nahatooni rinnahoidja ja see on ka ju loogiline,» seletab ta. Seega kui sa soovid, et su pesu riiete alt välja ei paistaks, vali niivõrd enda nahatooniga sama värvi rinnahoidja kui võimalik.

Müüt 5: rinnahoidjate kandmine muudab rinnad ajapikku rippuvateks.

Eelmisel kevadel avaldasid prantsuse teadlased uurimuse, kus nad väitsid, et rinnahoidjad ei ole kasulikud ning ajapikku muudavad rinnad isegi rippuvateks. Nad vaatlesid rohkem kui 300 naise rindu 15 aasta jooksul.

Kuid teised teadlased pole nendega nõus. Esiteks, prantsuse teadlased mõõtsid vahemaad rangluust nibuni, kuid nad oleksid pidanud mõõtma vahemaad rangluust rindade alaosani. Teiseks ei võtnud Prantsusmaal läbi viidud uurimus arvesse naiste rindade suurusi.

Burnett sõnab, et rinnahoidjad just toestavad rindu ja nende tugisidemeid ning hoiab ära nende sidemete välja venimise, mis rindade pideva liikumise korral aset leiaks.

Müüt 6: korvid on toestamisel kõige tähtsamad.

Mitte korvid, alaosas olev traat ega paelad ei ole toestamisel kõige olulisemad. Kõige tähtsamat rolli mängib rinnahoidja tagaosa. Seega on väga oluline leida rinnahoidja, mille elastne tagaosa istub hästi su keha ümber ning mis liigutamisega paigast ei lähe.

Müüt 7: kvaliteetne rinnahoidja võib vastu pidada aastaid või aastakümneid.

Kahjuks pole ka see müüt tõsi. Eksperdid sõnavad, et ühte rinnahoidjat tuleks kanda kuus kuni üheksa kuud. Kuid rinnahoidja eluiga on võimalik pikendada mitmete võtetega: pesta neid ainult käsitsi, kasutada õrna pesuvahendit ning rinnahoidjale puhkust andes. Kui sa kannad vaheldumisi ainult kahe rinnahoidjat, kuluvad mõlemad ära palju aeglasemini kui siis, kui sa kannad vaheldumisi näiteks nelja või viite. Kuid vaatamata sellele ei püsi ükski rinnahoidja kvaliteetsena üle aasta.

Hea uudis aga väikeste rindadega naistele: väiksema numbriga rinnahoidjate eluiga on tavaliselt pikem kui suurema numbriga rinnahoidjatel, sest nende elastne tagaosa ei veni nii ruttu välja.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles