Raseduse alguse tüüpilised vaevused

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Rasedus ei ole haigus, kuid sellele vaatamata tuleb raseduse ajal oma tervise eest rohkem hoolt kanda, et areneks terve ja tugev laps. Raseduse algusega võivad kaasneda mitmed ebameeldivused, mis siiski on tavaliselt normaalsed.

Rasedusaegne iiveldamine on märk sellest, et su keha kohaneb rasedusega, selgitatakse Emmedeklubi videos. Kuna laps, kes ema kõhus kasvab, on «segu»ema ja isa DNA-st, on raseduse alguses vaja ema organismil selle «võõrkehaga»kohaneda. Märgid kohanemisest on näiteks iiveldamine ja väsimus. Neil, kes kohanevad raskemini, esineb oksendamist. Need vaevused leevenduvad enamasti platsenta tööle hakkamisega 11-13 rasedusnädalal.

Iiveldamise ennetamiseks peaks hoolitsema selle eest, et kõht ei läheks väga tühjaks.

Tarbida tuleks piisavas koguses vedelikku. Lisaks veele võid proovida juua ingveriteed või kummeliteed.

Teisel trimestril peaks naine hakkama ennast jälle palju paremini tundma. Kui tunned end endiselt väga väsinuna, tuleks kontrollida, ega hemoglobiin pole liiga palju langenud. Hemoglobiini tõstmiseks tuleks korralikult süüa. Kõik algab toitumisest!

Rase peaks saama piisavalt puhata ja süüa. Oluline on see, et kõik toiduained, millest toit on valmistatud, oleks värsked ja köögivilja osakaal oleks päevamenüüs piisav. Rase naine peab toituma tervislikult ja regulaarselt. Tuleb süüa sooja toitu kolm korda päevas.

Raseduse ajal muutub seedimine aeglasemaks ja võib endaga kaasa tuua kõhukinnisuse. Kõhukinnisust aitavad vältida piisav liikumine ja vedeliku tarvitamine. Üle tuleks vaadata oma menüü. Kõhukinnisuse vastu aitavad ka linaseemned või omega rasvhappeid sisaldav linaõli.

Pikaajaline kõhukinnisus ja ka sünnituse lähenemine võivad endaga kaasa tuua hemorroidid. Nende raviks võib kasutada käsimüügis olevaid kreeme, salve ja küünlaid. Lisaks võib õhtuti teha jahedaid istevanne.

Raseduse alguses esinev kõhuvalu on tingitud tõenäoliselt sellest, et emakas läheb pingesse. Sel juhul on kõige parem puhata ja jälgida, et ei tekiks veritsevat voolust. Kui tekib veritsev voolus, oleks tõenäoliselt vaja ravimeid kasutada, et emaka kokkutõmbeid või pingeid leevendada.

Kui valu esineb puusanukkide läheduses, on see tõenäoliselt tingitud sellest, et emakat kattev ja ühest vaagnaluust teiseni ulatuv laiside-lihas peab nüüd raseduse kasvades venima hakkama ja võib kohati, eriti ootamatute liigustuste ajal, valusähvatustega tunda anda.

Raseduse ajal toimub kehas palju muutusi ja mõnikord võib nendega kohanemine olla raske. Kui keha annab märku, et tuleks aeg maha võtta, siis tulebki seda teha. Puhka rohkem, jälgi, et su toitumine oleks korralik ning tarbi piisavalt puhast vett.

Raseduse kulg on igal naisel individuaalne. Ämmaemand aitab ja nõustab sind selles, mida tuleks tähele panna ja kuidas ennast hoida. Räägi kõikidest vaevustest oma ämmaemandale - tõenäoliselt ei ole see midagi tõsist ja sa saad tema käest kinnitust, et kõik on endiselt hästi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles