Parkinsoni tõbi ohustab kõige rohkem põllumehi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Parkinsoni tõbi on närvihaigustest Alzheimeri järel sageduselt teisel kohal, kuid selle tõve põhjused on vähetuntud - arvatakse, et tegu on keskkonnast ja geneetikast tingitud haigusega, väga ohtlikud on seejuures põllumajandusmürgid.


Laborirottidega tehtud katsed on kinnitanud pestitsiidide otsest seost Parkinsoni tõve kujunemisega, kuid ükski neist pole täpsustanud, millised taimekaitsevahendid või kui tihe kokkupuude nendega seda rasket haigust tekitavad, kirjutab

Maaleht

.

Hiljuti tehti ulatuslik Parkinsoni tõve uuring Prantsusmaa maapiirkondades, mis näitas, et peamiselt on ohustatud põllumajanduskemikaalidega töötavad inimesed ning kõige ohtlikumad on putukate vastu kasutatavad mürgid - eriti kloori sisaldavad insektitsiidid, millega kokkupuutumine suurendab tõve riski 75 protsenti.

Lisaks põllumeestele on ohustatud ka teised maaelanikud, kui nad elavad kuni 500 meetri läheduses põldudele, mida nende mürkidega pritsitakse; samuti on leitud, et Parkinsoni tõve esineb sagedamini nende inimeste seas, kes kasutavad regulaarselt kaevuvett intensiivse põllunduse aladel.

Eriti vajalik on pestitsiididest eemal hoida nooremaid, sest Parkinsoni tõve risk on seda suurem, mida varasemast east pestitsiididega tegeldakse: mürgiga kokku puutunud noored saavad haiguse 4-6 korda sagedamini kui eakad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles