Uuring: norskavatel rasedatel on suurem diabeedioht

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootus
Lapseootus Foto: SCANPIX
Tihti norskavatel lapseootel naistel esineb rasedusaegset diabeeti teistest sagedamini.

Seda kinnitas 189 terve naisega tehtud uuring, kes täitsid 6.-20. rasedusnädala vahelisel ajal ning ka raseduse viimasel trimestril uneteemalise küsimustiku, kirjutab Healthday.

Nimelt selgus, et naistel, kes norskasid vähemalt kolmel ööl nädalas, oli 14,3 protsendi suurune risk rasedusaegse diabeedi tekkeks. Teistel osalejatel oli sama näitaja vaid 3,3 protsenti.

Uuringu autori, günekoloogia- ja sünnitusabi asjatundja doktor Francesca Facco oletusel võib põhjuse peituda selles, et unehäired võivad mõjutada ainevahetust ja südameveresoonkonna tööd.

Facco sõnul on norskamine märk sellest, et keha saab une ajal vähe hapikku. Hapnikupuudus võib aga põhjustada vererõhu tõusu ja muutusi ainevahetuses, tuues sellega kaasa diabeediriski suurenemise. Diabeeti soodustavad ka rasedusaegne kaalutõus ja vedelikupeetus.

Samuti leiti, et rasedus suurendab naiste tõenäosust norskama hakata. Kui lapseootuse algul norskas 11 protsenti osalejatest, siis kolmandaks trimestriks oli neid juba 16,5 protsenti.

Rasedusaegse diabeedi puhul tõuseb seni tervetel naistel veresuhkru tase ebanormaalselt kõrgele. Hinnanguliselt kannatab selle käes neli protsenti rasedatest ning haigus suurendab ka teise tüübi diabeedi tekkeriski hilisemas elus. Lisaks tõstab rasedusaegne diabeet sündiva lapse terviseriske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles