Tervise- ja toitumisnõuandeid värsketele emadele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänu sellele, et eelmisel nädalal sündis lõpuks kauaoodatud prints George, on tervet maailma vallanud beebipalavik. Kõik keskenduvad beebidele, aga kas keegi mõtleb ka emmede peale?

Briti telekokk, autor ja kahe lapse ema Anjum Anand jagab portaalis Female First toitumis- ja tervisenõuandeid värsketele emadele.

«Pärast sünnitust on keha justkui tühjaks lastud ja ajurveeda järgi on seedimiselundkond nõrk, sest organism on tasakaalust väljas vähese une ja ebaühtlase toitumise tõttu. Kõik see tuleks uuesti tasakaalu viia. Kehal tuleb lasta paraneda ning energiatasemed taas tasakaalu viia, kindlasti tuleks ka toituda õigesti, et laps saaks rinnapiimast kasulikke toitaineid,» rääkis Anand.

Siin on mõned nõuanded ideaalse rasedusjärgse rutiini jaoks.

1. Igapäevased õlimassaažid nii beebile kui emale mõjuvad hästi nahale, kuid samas aitavad ka energiat taastada.

2. Eelista toitusid, mida on kerge seedida, näiteks supid, hautised, pudrud, riisi- ja läätseroad. Kuna rinnapiimaga annad lapsele kõik oma toidud edasi, vali neid sööke, mis on kerged ja lihtsasti seeditavad.

3. Joo palju vedelikke, eriti vett. Eriti kasulik on hommikul keeta 2 liitrit vett koos apteegitilliseemnetega, saadud vedelik maha jahutada ja pudelisse kallata ning päeva jooksul seda rüübata. Apteegitilliseemned aitavad rinnapiima toota.

4. Puhkamine on väga tähtis. Arvatakse, et kehal on tarvis 40 päeva, et täielikult taastuda.

5. Piimatooted mõjuvad hästi rinnapiimale ja aitavad keha tasakaalustada.

6. Lisa oma toitudesse kurkumit - see on igas mõttes kasulik ja raviv.

7. Rasedusjärgsele kehale mõjub eriti hästi ingver, seega pane seda oma toitude, suppide ja tee sisse.

8. Väldi liiga vürtsikaid toite, eriti imetamise perioodil.

9. Pähklid toidavad keha ja aitavad rinnapiima toota.

10. Kuivatatud puuviljades on korralik kogus rauda ja need aitavad rinnapiima toota, seega kaasa need oma menüüsse.

11. Palju perekonnalt ja sõpradelt tuge. Esimeste kuude jooksul on väga oluline, et keegi toetaks sind, et saaksid korralikult paraneda nii füüsiliselt kui vaimselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles