Lastekaitsjad: e-sigaret tuleb kiiresti võrdsustada tavalise sigaretiga

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigareti suitsetaja.
E-sigareti suitsetaja. Foto: AFP/SCANPIX

MTÜ Lastekaitse liidu hinnangul on e-sigarettide regulatsiooni puudumine vastuolus rahvusvaheliselt tunnustatud lapse õigustega

Eestis hetkel kehtiv tubakaseadus e-sigaretiga seonduvat ei reguleeri, seega ei sea seadus ka vanuselisi piiranguid e-sigarettide tarvitamisele. «Regulatsiooni puudumine on vastuolus rahvusvaheliselt tunnustatud lapse õigustega,» kinnitas Lastekaitse Liidu juhataja Alar Tamm.

Liit on seisukohal, et olukorras, kus suitsetamise levimusmäär Eesti noorte hulgas on endiselt üks Euroopa Liidu kõrgemaid, ning noored proovivad suitsetamist noorimas vanuses Euroopas (keskmiselt 11,9-aastaselt), tuleb viia seadusandlus võimalikult kiiresti kooskõlla ühiskonnas reaalselt valitsevate tendentsidega.

Täna esitas liit märgukirja sotsiaalministeeriumile ja riigikogu sotsiaalkomisjonile, milles rõhutas, et Eestis on vaja endisest tõhusamalt tõkestada tubakatoodete tarvitamise alustamist ja alaealiste tubakatoodete tarvitamist tervikuna. Ennekõike on vaja kehtestada e-sigaretile (ka ilma nikotiinita) tubakatoodetega võrdsed piirangud.

ÜRO lapse õiguste konventsioon rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel, tõi liit välja. Lapsesõbraliku ühiskonna kindlustamiseks peavad liidu hinnangul seadusandja, valitsus, kohus, ettevõtjad, ühingud ja ühiskonna liikmed hindama otsuste ning tegevuste mõju lastele. 

Selleks, et muuta e-sigarettide tarvitamine ühemõtteliselt alaealistele keelatuks, esitab sotsiaalministeerium valitsusele sel sügisel vastava seadusemuudatuse ettepaneku. Sotsiaalministeerium plaanib tubakaseaduse muutmist alla raviannuse (alla 1,5 mg nikotiini) sisaldavate e-sigarettide tubakatoodeteks määratlemiseks Eesti- siseselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles