Taavi Rõivas: ravimid saab kätte odavamalt

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ravimitootjate liidu korraldatud ümarlaual.
Taavi Rõivas ravimitootjate liidu korraldatud ümarlaual. Foto: Heiki Rebane/BNS

Sotsiaalministri Taavi Rõivase sõnul näitavad trendid, et ravimeid ostetakse järjest rohkem ning ravimite keskmine hind ühe retsepti kohta on langenud.

«Haigekassa on läbi viinud kampaaniaid, millega innustatakse toimeainepõhiseid ravimeid usaldama,» selgitas Taavi Rõivas ravimitootjate liidu korraldatud ümarlaual. Tema kinnitusel on kampaaniate tulemusena ravimite hind ühe retsepti kohta vähenenud keskmiselt 1,5 euro võrra. «Keskmine ravimi hind ühe retsepti kohta on viimaste aastatega langenud 8 eurolt 6,5 eurole. Kuid siin on veel langemisruumi, üle ühe euro kindlasti.»

Rõivase kinnitusel näitavad nimelt uuringud, et vaid kolmandik üle 75aastastest inimestest usaldab geneerilisi ravimeid ja on valmis neid ostma. «Vaid kolmandik ühest väga-väga olulisest sihtrühmast, ma usun, et sarnaste kampaaniatega inimeste harimisega tasub kindlasti jätkata,» ütles Rõivas.

«Eelmisel aastal kasvasid haigekassa kulud ravimitele 10 protsenti, see on oluliselt suurem kasv kui kuludel muudel eelarveridadel,» kinnitas haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross, kelle kinnitusel kulub Eestis tervishoiukuludest ravimitele 20 kuni 25 protsenti, mis on OECD-riikide keskmine. «Oleme väga rahul sellega, kuidas on suurenenud ravimite kättesaadavus tänu geneerilistele ravimitele, toimeainepõhimõttest võidab ühiskond tervikuna, kasvavad nii hinnakonkurents kui ka hüvitatud retseptide arv,» rääkis Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles