Noorte seas populaarne mõnuaine muutub illegaalseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Spice'i vahendavalt koduleheküljelt
Fragment Spice'i vahendavalt koduleheküljelt Foto: Internet

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas määruse eelnõu, millega lisatakse sünteetilised kannabinoidid, sh noorte hulgas populaarse Spice'i-taolistes toodetes sisalduvad ained, narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja.

Eelnõu saadeti kooskõlastamiseks teistele asutustele ning eelnõu kohaselt kvalifitseerub Spice'i-laadsete toodete sisse- ja väljavedu, müük ja omamine vastavalt karistusseadustikule narkootikumidega seotud süüteoks, vahendas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on äärmiselt oluline, et kõikide narkootiliste ainetega kauplemine oleks Eestis keelatud.

«Spice'i-laadsete toodete turule jõudmine näitab, et narkootiliste ainetega kauplejad püüavad leida üha uusi tooteid, mida Eestis turustada. See on taunimisväärne ja riik ei saa aktsepteerida narkootiliste ainete levikut,» ütles minister.

Määruse muudatus on tingitud asjaolust, et alates 2009. aasta algusest on maksu- ja tolliameti andmetel sagenenud Spice'i tellimine internetist ja kättetoimetamine posti teel.

Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse uute ainete andmebaasi andmetel on Spice'i-laadsetes toodetes leitud analüüsi tulemusena uusi sünteetilisi kannabinoide, mis omavad sarnast toimet kanepis sisalduvale psühhoaktiivsele kannabinoidile tetrahüdrokannabinoolile.

Seega on tegemist toodetega, mille toime psüühikale tuleneb toodetesse lisatud inimese tervisele potentsiaalselt ohtlikest sünteetilistest kannabinoididest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles