Video: modell Cameron Russel kõhnuskultuse vastu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Kõhnusekultus on aja jooksul järjest süvenenud. Moodsa aja märk on see, et juba algklasside tüdrukud peavad end paksuks isegi juhul, mil nad on tegelikult normaalkaalus ning seega algavad eksperimendid oma tervisega juba noores eas.

Hiljutises TED videos rääkis modell Cameron Russel, et noored tüdrukud ei tohiks unistada modelliks saamisest, Relationship Advice Pro.

Russel on lõpetanud Columbia ülikooli magistriõppe majanduses ja poliitikateadustes. Ta ütles, et modellid on lihtsalt inimesed, kellel on geneetilise loteriiga vedanud. Modelliks saamine ei tohiks olla tüdrukute eesmärk, sest see pole asi, mida sa saad ise kontrollida.

Russel ei soovi sellega eputada, kuid ta on naine, kes võib süüa mida tahab ja teeb trenni ainult seetõttu, et see pakub talle mõnu. Ta usub, et kui ühel päeval suudaks ühiskond seda mõista, ei oleks inimesed saleduse saavutamise suhtes nii fanaatilised. Ta toob mõned näited Ameerika statistikast.

Tema sõnul peaks igaüks, kes usub, et saledamad reied teeksid ta õnnelikumaks inimeseks, kohtuma modellidega. Naine selgitas, et kuigi modellidel on maailma saledamad inimesed, on nad ka ühed kõige ebakindlamad. Russel tunnistab, et ka tema karjäär modellina on aidanud süvendada uskumust, et kõhn ja ilus on sünonüümid, kuid nüüd tunneb ta end seepärast halvasti.

Kahte kolmandikku naistest mõjutab see, mida nad ajakirjades näevad. Ühe uuringu kohaselt ütles sama palju 5.-12. klassi tüdrukuid, et ajakirjades nähtud pildid on nende arusaam ideaalsest kehast. Pooled neist tüdrukutest ütlesid, et need pildid tekitavad neis soovi kaalu kaotada.

Uuringud näitavad, et ainuüksi telereklaamidest saavad noored neiud aastas 5260 sõnumit selle kohta, milline peaks atraktiivne naine välja nägema.

Ligi 70 protsenti naistest arvavad, et nad on ülekaalulised. 35 protsenti 6-12-aastastest tüdrukutest on proovinud vähemalt ühte dieeti ning 50-70 protsenti normaalkaalus tüdrukutes arvavad, et nad on ülekaalulised.

42 protsenti teismelistest soovib kaalu kaotada. 42 protsenti 1.-3. klassi tüdrukutest soovib kaalu kaotada ning 81 protsenti 10-aastastest kardavad paksuks minna.

Aja jooksul on ka modellid oluliselt kõhnemaks muutunud. 1975. Aastal kaalusid modellid keskmiselt vaid 8 protsenti vähem kui tavaline naine. Praeguseks on see näitaja 23 protsenti.

Keskmiselt mõtlevad naised päeva jooksul 13 korral mõnda negatiivset mõtet oma keha kohta. See peaaegu kord iga ärkvel oldud tunni kohta.

Russel küsib, kuidas on võimalik, et meedia suudab nii palju naiste mõistusega mängida. Ning vastab sellele ise.

1. Psühholoogiadoktor Anne Kearney-Cooke viis läbi uuringu, mille järelduseks oli, et naised kasutavad tihti oma keha õigustusena, miks neil ei lähe nii hästi, kui nad sooviksid. Näiteks, kui tal ei õnnestu saada ihaldatud töökohta, on kergem mõelda, et põhjus polnud isiksuseomadustes, vaid nende paksuses. Kearney-Cooke soovitab inimestel põhjalikult järele mõelda, kas tegelikult on sinu rahulolematuse põhjuseks tõesti su kehakaal või miski muu.

2. Naised usuvad, et meestele meeldivad väga saledad naised. Üllatav tõde on see, uuringute kohaselt ei meeldi meestele ülimalt saledad naised, vaid nad eelistavad pigem normaalsuurustes naisi. Vastupidine uskumus on vaid meedia tekitatud illusioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles